Земеделският министър Иван Иванов хвърли бомба тези дни, като обяви,

...
Земеделският министър Иван Иванов хвърли бомба тези дни, като обяви,
Коментари Харесай

Шок! Изнасяме по 1000 тира зърно на ден: Хлябът ще удари 6лв.?!

Земеделският министър Иван Иванов хвърли бомба тези дни, като разгласи, че хлябът ще удари 6 лева, в случай че страната не стартира да изкупува зърно незабавно за запаса. Иванов разгласи пред земеделската комисия в Народното събрание, че сега наличия на зърно съвсем няма и че запасите ни стигат за 90 дни. Износът не е спирал, а нямаме право да го забраним поради наказания от Европейска комисия, добави той, написа „Телеграф“.

Министърът сподели, че компания „ Врана “ ще взе участие в интервенцията на пазара, откакто шефовете на предходната „ Сортови семена Елит “ напуснаха работа. Засега е ясно, че цените, които предлага страната на фермерите за зърно, са надалеч по-ниски от борсовите.

Друг метод за излаз от възможна рецесия обаче министърът на земеделието не уточни.

Проучване на „ Телеграф “ откри, че пшеницата се намира главно в търговците. Костадин Костадинов, началник на Националната асоциация на зърнопроизводителите, удостовери, че евентуално едвам 15% от житото е при земеделците, а другото е при търговците.

Според Костадинов, както и съгласно зърнопроизводителя Ангел Вукодинов, е разумно да се купува от новата годишна продукция, тъй като тогава цените ще са по-ниски, а качеството е по-високо. И двамата настояват, че тогава земеделците поради свежи пари са подготвени да продават по-евтино.

Сега да вземем за пример те продават поради високите борсови цени на житото при междинна цена за март от 583,33 лева./тон, с цел да си набират пари за минерални торове, които са скочили няколко пъти. Припомняме, че заради тази причина стартира да зрее голямо напрежение и измежду немските фермери, които упорстват ФАО да спре глобите за съветските минерални торове поради идни фермерски банкрути.

Справка от Министерство на земеделието демонстрира, че към 18.03.2022 година общото ползване на пшеница е 4 755 333 т, от които 1 170 200 т за вътрешно ползване, а 3 585 133 т са напуснали страната. Което се равнява на към 1000 тира приблизително дневно. Запасите от пшеница по оперативна информация се правят оценка на 2 595 494 т, съвсем с 1 млн. тона повече от това, което използва страната за 1 година

Савина Влахова, началник на Асоциацията на мелничарите, подсети, че са предложили на земеделската комисия в Народно събрание да поемат зърното, което е належащо за 1 година в силозите си, като освен това подсигуряват качество. Мелничарите желаят нисколихвен заем за закупуване на зърно без ходатайство на търговски банки. Според Влахова предлагането им не е обсъждано.

Тон слънчоглед стига 3000 лв.

В момента цената на слънчогледа е паднала от 2200 лева на 1700 лева за звук, тъй като предлагането не е толкоз огромно, споделят търговци от Добруджа.
Кроткият пазар обаче е краткотрайно събитие и зависи от сеитбата в Украйна, когато може да стигне 3000 лева за звук.
Сега и да желаят, земеделците не могат да усилят площите с черно семе, както в Добруджа, по този начин и в Пазарджишко. Причината е в сеитбообращението, което се залага през есента, когато се сеят житните култури.

Производител на олио в Пазарджишко разяснява, че не чака фрапантно повишаване на продукта, тъй като в складовете имало задоволителни количества, а другото е далавера.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР