Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова

...
Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова
Коментари Харесай

Забраниха лова в районите с африканска чума

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която не разрешава лова в регионите, инфектирани с африканска чума по свинете, съобщи БНР. Инфектираните зони са не по-малко от 200 квадратни километра към публично оповестените случаи на чума при дивите прасета.

Въвежда се и режим на лов след приключване на интервала на стеснен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая за заразяване - за самостоятелен лов. За колективен лов срокът е 6 месеца.

Остава в действие и обещаното заплащане от 150 лева за хора, подали сигнал за мъртвец на диво прасе в инфектираните зони, и 50 лева за отстрел на дива свиня отвън тях. В мощ продължава да бъде и възбраната за достъп на берачи на билки, гъби и трюфели до териториите на ловните стопанства.

Заради африканската чума по свинете в община Свищов от през днешния ден до 11 август е оповестено бедствено състояние. В ликвидирането на животните в свинекомплекса в село Българско Сливово се включва и персоналният състав на военното отделение в Белене.

В няколко други области на страната също започнаха инспекции дали животните в персоналните стопанства са умъртвявани. Близо 100 обитаеми места се ревизират в Сливенска област. Недоволни от условието за заличаване на домашните свине не престават четвърти ден да блокират основния път Сливен-Ямбол при село Крушаре.

Близо до военното летище в Добрич беше намерено нерегламентирано стопанство с към 150 свине. На притежателя е даден период от 48 часа да умъртви животните.

Заради доказания случай на африканска чума в диво прасе в държавното ловно стопанство " Искър ", Самоковско, на територията му не се позволяват външни лица и туристи.

В същото време от Агенцията за сигурност на храните не съумяха да кажат дали инспекциите за умъртвяване на домашните свине са почнали във всички области, за които през днешния ден изтече крайният период за доброволното им очистване. Не е явен и общият брой на към този момент умъртвените свине в индустриалните свинеферми. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР