Земеделските министри на петте държави остават единни в позицията си

...
Земеделските министри на петте държави остават единни в позицията си
Коментари Харесай

България и още 4 страни искат удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Земеделските министри на петте страни остават единни в позицията си в отбрана на конкурентоспособността на земеделските производители в обстановката на съществени разстройства на пазара на селскостопански артикули.

Това сподели министърът на земеделието Кирил Вътев, който се включи онлайн от София, заради анулиран полет по механически аргументи, в среща с министрите на земеделието на Полша, Румъния, Словакия и Унгария, която се организира във Варшава. В срещата се включи и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, а на място участва изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Полша Маргарита Ганева.

Министрите на земеделието разискаха опциите за възстановяване на преноса на украински аграрни артикули през коридорите на солидарността. Обект на полемиките бяха вероятните ограничения, които да бъдат подхванати, с цел да се обезпечат обективни правила на конкуренция за фермерите в Европейски Съюз и страните кандидатки, в това число удължаването на ограничаващите ограничения за вноса и след 15 септември.

Министър Вътев акцентира, че за почтена конкуренция на общия пазар е значимо вносителите на селскостопански артикули да съблюдават изискванията, които извършват фермерите в Европейски Съюз за запазване на околната среда, хуманно отношение към животните и положителни аграрни практики.

Българският министър на земеделието и храните добави какъв брой е значимо коридорите на солидарността да продължат да работят дълготрайно, с цел да се обезпечи пренос на украинските аграрни артикули към страните, в които те са нужни.

Министрите на земеделието на петте страни членки подчертаха, че поддържат Украйна и ще продължат да оказват помощ на страната. Те се сплотиха към обща позиция, която се чака да бъде показана на Съвета по селско стопанство и риболовство на 25 юли т.г. в Брюксел, само че окончателната позиция на България ще бъде дефинирана от Министерски съвет.

" Пет страни - Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния - подписахме обща декларация за удължение на ембаргото върху вноса... на зърнени артикули от Украйна в нашите страни до края на годината ", съобщи полският министър на селското стопанство Роберт Телус след среща с сътрудниците си във Варшава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР