Зеленчуците поскъпнаха с близо 26% за година, сочат данните на

...
Зеленчуците поскъпнаха с близо 26% за година, сочат данните на
Коментари Харесай

Парното със скок от 15% за година, сметките скачат пак от юли

Зеленчуците нарастнаха с близо 26% за година, сочат данните на Националния статистически институт към края на април. А цените на хляба и зърнените храни са нарастнали с 11,3%.

Годишната инфлация към края на април е 3,7%, което е повтаряне на рекордната стойност от края на октомври предходната година. Основната причина за тази висока инфлация е точно повишаването на храните и безалкохолните с 5,8%, написа "Труд ".

Освен повишаването на зеленчуците и хляба, е записано и повишаване на цените на рибата и другите морски храни – приблизително с 2,6%. Инфлацията е доста по-висока от лихвите по банковите влогове, които за жители към този момент са под 3% годишно. Затова инфлацията действително топи спестяванията на хората и бизнеса в банките.

Съществено значение за инфлацията в страната с изключение на храните имат и парното и топлата вода. През април цените им са с близо 15% по-високи от същия месец на предходната година, сочат данните на Национален статистически институт. Газообразните горива са поскъпнали с 12,5%, а течните горива за бита – с 9%.

Природният газ поевтинява от 1 юли, само че ток, парно и топла вода нарастват. "Булгаргаз " изиска понижение на цената на синьото гориво с 0,60% или към 0,27 лева за мегаватчас. Така на процедура през третото тримесечие на тази година цената става 44,90 лева./MWh без такса за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Обяснението – "Булгаргаз " е купила по-евтин природен газ спрямо този, който получаваме по контракт с съветската "Газпром ". Става въпрос за полутечен газ от Съединени американски щати, който идва у нас по контракт с холандската KOLMAR NL. Общият импорт на природен газ, друг от съветския, обаче ще бъде малко под 10% от общото годишно ползване в страната.

При електрическата енергия междинното нарастване ще бъде с 3,48%. Най-много ще нарастне токът в Югоизточна България – с 3,59 на 100. За клиентите на ЧЕЗ покачването ще бъде 3,46%, а за тези на "Енерго про " – с 3,38 на 100.

От КЕВР въпреки всичко се оправдаха, че не са приели настояванията на трите електроразпределителни сдружения.

Поскъпването обаче не стопира до тук. Нагоре от юли са и цените на топлата вода и парното, като клиентите на топлофикациите ще го усетят най-сериозно с първите сметки след октомври, когато стартира новият отоплителен сезон.

Най-голямо нарастване ще има в Разград, където растежът на цената е със 17,53%, и в Габрово – с 12,53 на 100. Абонатите на най-голямата топлофикация – в София ще заплащат с 4,3 на 100 повече за топла вода и парно от юли. Или в случай че приблизително за един отоплителен сезон столичани плащаха по 1200 лв., то в този момент ще платят с 50 лв. от горната страна.

В Пловдив регулаторът планува 7,4% нарастване, а в Плевен – малко над 6 на 100.

В Бургас цената ще бъдe със 7,4 на 100 от горната страна, а във Враца и Велико Търново – с над 7 на 100. Русенци също ще получат по-високи сметки от юли, като покачването за локалната топлофикация ще бъде с близо 4%. Във Варна регулаторът желае 1,96 на 100 повишаване на парното. В Перник ще е най-малкото нарастване – с едвам 1,77%. Само в Сливен цената пада, само че алегорично – с минималните 0,4 %.

Повишението на цените няма да е последното за тази година. КЕВР би трябвало още веднъж да взема решение с какъв брой ще се трансформират те от октомври.

"Поскъпването на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли е по аргументи отвън България, върху които нито държавното управление, нито Комисията за енергийно и водно контролиране може да въздейства ", оправда повишаването ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му едната причина е внезапният скок на излъчванията въглероден диоксид на международните пазари, които на европейските тържища доближиха 25 евро за звук. Тези излъчвания се купуват от всички енергийни сдружения, изясни Иванов.

Втората причина е усложнената конюнктура в Иран и Венецуела, което провокира разтърсвания на пазара на недопечен нефт, който взе участие във формулата за пресмятане на цената на природния газ.

Според изпълнителния шеф на "Булгаргаз " Николай Павлов всички старания на сдружението били ориентирани към понижаване цената на газа. "Но тя е единствено един от факторите при образуването на цената на топлинната сила ", изясни той.

България е измежду страните, чиито поданици могат да си купят минимум газ със междинната си заплата. Това демонстрира изследване на РИА Новости, направено по данни на Центробанк, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните.

Страната ни заема 31-во място измежду 33 страни по досегаемост на популацията до природен газ. Един гражданин у нас може да си купи 1 152,9 куб. м на месец със междинната заплата в нашата страна. А цената у нас надалеч не е най-ниската – 504,4 щатски $ за 1000 кубични метра.

На дъното след нас са единствено Молдова и Украйна, които могат да си купят надлежно 1056 и 1017,8 куб. метра газ със междинните приходи в тези страни. Причината обаче не е цената, а ниските заплати там. Иначе в двете страни цената на синьото гориво е надлежно – 322,7 и 313,4 $ за 1000 куб. метра.

България е на второ място по на ниска цена бензин и дизел измежду страните в Европейски Съюз, демонстрират данните от профилираната платформа fuelo. На първо място е Кипър, която продава горивата си на най-достъпни цени спрямо другите държави-членки. Бензин А95 коства 2,11 лева за литър, а дизелът – 2,29 лева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР