Зелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на

...
Зелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Зелената светлина за НАТО и ЕС втвърди позициите на Северна Македония

Зелената светлина за НАТО и предстоящото решението за начало на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз втвърди позициите на историците в смесената комисия с България.
Това сподели пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на комисията.

„ Наблюдавам едно сгъстяване на позициите на нашите сътрудници, което не е подбудено единствено от професионални претекстове. Има връщане към една остаряла, остаряла настройка, че ето виждате ли българите в действителност ни обичат и те ще ни оказват помощ, само че ние ще вършим каквото си желаеме. Това несъмнено няма да се случи, най-малко в взаимната комисия “, сподели той.

„ Сигурен съм, че и на политическо равнище по време на този път на евроинтеграцията Скопие ще разбере какво чака София и какво София може да направи като действителна поддръжка, само че и в противоположната посока – да каже за какво не е съгласна с това, което се случва там във връзка с България и приложението на контракта за другарство и добросъседство “, добави проф. Димитров.

След предходното съвещание на комисията, което бе несъмнено като несполучливо, той не чака „ кой знае какво “ от идващото съвещание на 14 октомври.

„ Ние би трябвало да се освободим от несъразмерните упования за бързи резултати в едно общество, в което към този момент 4 генерации са моделирани по един метод, който за нас е недопустим. Две години след подписването на контракта за другарство и добросъседство ние чакаме известно разпукване на тази обвивка, която ги задържа в това наличие на национална македонистка екзалтация. Такива има, това разпукване е налице. Но мисля, че би трябвало да бъдем малко по-внимателни в упованията си, с цел да реализираме предстоящите резултати по контракта “, сподели проф. Димитров.

„ Ние ще създадем всичко допустимо да продължим работата с нашите сътрудници, с цел да схванат, че не публичните настройки би трябвало да въздействат на техните решения, а тяхната отговорност, като определени в тази ситуация историци, да подскажат какви промени, какви корекции в интерпретацията на предишното са нужни “, добави той.

Според него след разпадането на комунистическия блок в днешната Република Северна Македония се е случило нещо доста необичайно.

„ Тя излезе безкръвно от кървавото раздробяване на Югославия,… само че това не докара до оня катарзис, до изплъзване от югославската орбита. Оттогава насам те желаят да бъдат одобрявани като нещо ново, без обаче да се разделят с предишното, запазвайки всичко това, което ги държи в югославската орбита… - нрав, настройки, които не са в положение да преодолеят “, сподели още проф. Ангел Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР