Зелена светлина за премахване на старата Сувенирна палата във Враца

...
Зелена светлина за премахване на старата Сувенирна палата във Враца
Коментари Харесай

Кметът на Враца иска разрешение от общинския съвет да бутне знакова сграда

Зелена светлина за унищожаване на остарялата Сувенирна палата във Враца ще изиска кметският екип в града от общинския съвет на идното изключително съвещание на 12 септември. Във импортираната от градоначалника Калин Каменов докладна се желае единодушие за осъществяване на обществен търг, след който да се учреди право на градеж върху терена на амортизираната постройка. Крайната цел е създаване на нов административно-търговски център с 3 надземни етажа и 4-ти – терасовиден. Визията и обемно-пространствената идея на бъдещото съвременно здание са утвърдени от Министерство на културата и ще се впишат съответно в образа на градския център, категорично показва кметът. Вече е направена и самостоятелна пазарна оценка на парцела. Ако се утвърди настояването за обществен търг, наддаването ще стартира от 511 962 лева Сумата съставлява паричен еквивалент на съответната част на правото на градеж в размер на 66 %.
Поради липса на лични средства, с които общинската администрация да отстрани остарялата комерсиална палата и да вдигне на нейно място съвременно здание, което да дава отговор на новите потребности на града, Калин Каменов предлага заплащането на цената на правото на градеж да се извърши против обезщетение с равностойни обекти в новопостроената постройка. Така Община Враца ще би трябвало да получи благосъстоятелност върху най-малко 34 % от общата застроена повърхност на новата постройка. За спечелил търгът ще се дефинира участникът, предложил най-голям % обезщетение.
„ От основаването на Палатата до сегашния миг статутът й на краткотрайно оборудване не е променян, което е в несъгласие както с утвърдените проекти за застрояване на парцела, находящ се в идеалния център на града, по този начин и с желанията на Община Враца за изцяло благоустрояване на централната пешеходна зона на града “, отбелязва в докладната си кметът и упорства за съответстващо решение на общинските съветници за ориста на знаковото за Враца здание.
Принципен спор за бъдещето на мощно разрушената комерсиална постройка в центъра на Враца започва преди близо 2 години. Проведе се и публично разискване, на което жители настояха новата визия да се съобрази с историческия образ на града.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР