Здравословното хранене е добре известно и модерно в съвременния свят.

...
Здравословното хранене е добре известно и модерно в съвременния свят.
Коментари Харесай

Интермитентно хранене или гладуване - кога и защо се прилага

Здравословното хранене е добре известно и съвременно в актуалния свят. Но за множеството хора понятието интермитентно хранене е изцяло непознато. Какво значи този метод на хранене и по кое време се ползва?

Дефиниране на понятието интерментинтно хранене

Интермитентното недояждане се среща като разбиране и под името от време на време недояждане, а също по този начин като краткотраен пост, с които названия е по-добре познато. Представлява хранителен режим, при който храната се приема единствено в избрани времеви прозорци. Целта на тази хранителна диета е по-лесният надзор на количеството одобрявани калории и притъпяване на възприятието за апетит.

Интермитентната диета има и други изгоди - с нея се форсира метаболизмът и се подтиква хормонът на растежа. Диетата е подобаваща освен за намаляване, само че и за освобождение от многото подкожни мазнини.

Принцип на деяние на диетата

Известно е, че тялото употребява насъбраните мазнини за сила и по този начин гори непотребните от тях. На този принцип на работа на тялото се основава и концепцията на диетата за от време на време недояждане. Трябва обаче да се направи уточнението, че интермитентното недояждане е режим на хранене, с който би трябвало да се работи доста деликатно, тъй като може да има ненадейно нездравословни последствия.

При дълго отнемане на тялото от храна, то се принуждава да се презапаси с мазнини. Освен това продължителното време без храна може да докара до ниско кръвно или до спад на кръвната захар и възприятие за отмалялост.

Как работи интермитентното недояждане

Интермитентното недояждане минава в два времеви цикъла - на апетит и на приемане на храна. По време на първия не се употребява нищо. Може да се одобряват единствено течности - вода, фреш, кафе или чай, само че единствено без захар.

Желателно е прозорецът, през който храненето се стопира, да бъде най-малко 12 часа, само че 16 часа е най-хубавата алтернатива. Това значи, че остават 8 часа време, през което може да се приема храна умерено.

 интерминентно недояждане - по кое време се ползва

Провеждащият диетата взема решение самичък по какъв начин да разпредели тези часове. Може за 8 часа да се създадат 2 съществени хранения - на обяд и вечер. Освен това е добре постенето да стартира незабавно след вечеря, тъй като и времето за сън също влиза в цикъла на гладуването и това ще облекчи режима. Препоръчително е диетата да се съблюдава 2 до 3 пъти в седмицата за интервал от 2 месеца, с цел да има резултат.

Има и друга опция - пост за един ден, време, през което са разрешени единствено течности. Прави се един път седмично, а през останалото време храненето и обикновено. Отново се предлага гладуването да стартира след вечеря и да завърши на другия ден вечерта.

Основни препоръки по време на интермитентно недояждане

- Комбинирането на интермитентно хранене с друга диета - нисковъглехидратна диета да вземем за пример, има по-добри резултати.

- Препоръчва се банкет на доста вода в интервала на недояждане - по този начин се притъпява чувството за апетит.

- Основното хранене не би трябвало да се състои единствено от салата. Нужна е мощна храна, учредена на артикули, които зареждат организма с сила и витамини. Храните с празни калории би трябвало да се заобикалят.

- Гладуването не трябва да става самоцел, тъй като в случай че се прекали, се получава йо йо резултат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР