Здравният министър ще може да налага противоепидемични мерки и без

...
Здравният министър ще може да налага противоепидемични мерки и без
Коментари Харесай

Парламентът реши: Здравният министър ще налага мерки и без извънредна обстановка

Здравният министър ще може да постанова противоепидемични ограничения и без оповестена изключителна епидемиологична обстановка/извънредно състояние, само че те ще бъдат стеснен кръг. Това взеха решение депутатите в Народното събрание.

С тях няма да може да се вкарва възбрана за посещаване на страната, да се лимитира напредването в границите на страната или да бъде спирана работата на публични обекти и услуги за жителите.

В изискванията на епидемия/пандемия обаче здравното министерство ще би трябвало да аргументира решенията си за налагане на ограничавания с народен проект, който ще бъде изготвян съгласно спецификата на заразната болест, популяризирана в страната.

Планът би трябвало да бъде показан до 30 дни след основаването на изключителна епидемиологична обстановка в страната, а противоепидемичните ограничения да бъдат краткотрайни. С тази смяна сред двете четения бяха заобиколени претенциите за посочването на съответни стойности на заболеваемост и дълготрайност на ограниченията, които имаха от " ИТН ".

Между двете гласувания на законопроекта в Комисията по опазване на здравето проф. Андрей Чорбанов внесе предложение да се изключи опцията за наложителен темперамент на " имунизационни акции, проби, носене на защитни средства и всевъзможни форми на забранителни или разрешителни документи ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР