Здравните власти на Канада удължиха с един месец срока на

...
Здравните власти на Канада удължиха с един месец срока на
Коментари Харесай

Канада удължи срока на годност на ваксини на AstraZeneca

Здравните управляващи на Канада удължиха с един месец периода на валидност на близо 50 000 ваксини на AstraZeneca, който изтичаше на следващия ден, съобщи Франс прес.
Канадското министерство на опазването на здравето увери през вчерашния ден, че удължаването на периода на валидност на имунизациите „ се основава на научни доказателства”. По този метод локалните управляващи ще могат да употребяват към този момент наличните си ресурси, се акцентира в изказването.
Говорителка на министерството посочи, че на 22 май е имало към 49 000 ваксини на AstraZeneca, чийто период на валидност е изтичал на 31 май. Според Си Би Си огромна част от тях би трябвало да бъдат сложени в провинция Онтарио.
Здравните управляващи на страната бяха одобрили шестмесечен период на валидност на имунизациите. На 27 май те са получили от компанията документ „ включващ данни за стабилността на продукта и данни, получени от математически модели, които посочваха, че качеството, сигурността и ефикасността на двете партиди ще се запазят още един месец, или общо седем месеца”.
Някои канадски провинции оповестиха през този месец решението си да спрат слагането на първи дози от имунизацията на AstraZeneca заради повишения брой случаи на съсиреци, свързани с имунизацията. Но тя към момента се употребява за лицата, получили първа доза от AstraZeneca и искащи да получат втора.
До момента в Канада са сложени към 23 милиона дози ваксини. Малко над 55 на 100 от популацията са получили една доза, а 5 на 100 са получили по две. Освен AstraZeneca в страната се употребяват ваксини на Pfizer, Moderna и „ Джонсън и Джонсън”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР