Здравната каса продължава да плаща скъпо един сегмент лекарства и

...
Здравната каса продължава да плаща скъпо един сегмент лекарства и
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати преписката срещу Капитал за скъпите лекарства, но проблемът остава

Здравната каса продължава да заплаща скъпо един сегмент медикаменти и произведения за лекуване на тежко заболели деца, откакто в последната година служебното здравно министерство, под ръководството на доктор Асен Меджидиев, не е направило нищо, с цел да реши въпроса. Става въпрос за покупки на стойност към 100 млн. лева годишно на нерегистрирани за приложимост в България медикаменти, които се заплащат от НЗОК на цената, на която са добити., а в някои случаи тя е даже 600% от горната страна.За това се разбра от отчета на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени артикули до министъра, който е бил предаден предишния септември. Реакциите на институциите по него до момента, са три.

Здравната каса продължава да заплаща скъпо един сегмент медикаменти и произведения за лекуване на тежко заболели деца, откакто в последната година служебното здравно министерство, под ръководството на доктор Асен Меджидиев, не е направило нищо, с цел да реши въпроса. Става въпрос за покупки на стойност към 100 млн. лева годишно на нерегистрирани за приложимост в България медикаменти, които се заплащат от НЗОК на цената, на която са добити., а в някои случаи тя е даже 600% от горната страна.

За това се разбра от отчета на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени артикули до министъра, който е бил предаден предишния септември. Реакциите на институциите по него до момента, са три.

Първото - да бъде направена инспекция за това по какъв начин е изминал отчета и да бъде уволнен без никакви претекстове създателят на отчета проф. Илко Гетов, който беше ръководител на съвета, изготвил документа. Вторите две са свързани с една от упоменатите в отчета лечебни заведения, пазарували медикаменти на високи цени - УМБАЛ " Св. Марина " - Варна. Нейният шеф проф. Силва Андонова подаде тъжби в Районна прокуратура - Варна и в Националния съвет по журналистическа нравственос против " Капитал " и създателя на публикацията по тематиката Десислава Николова. Според жалбите текстът на Николова съдържа " преднамерено и погрешно показана информация ", която е провокирала паника, безпокойствие и чувство за акцидент у целия личен състав на болничното заведение.

В резултат на това Районна прокуратура - Варна стартира кореспонденция, по която основният редактор на " Капитал " Алексей Лазаров и редакторът " Здравеопазване " във вестника Десислава Николова бяха извикани на разпит в Столична дирекция на вътрешните работи, с цел да дадат показания, без да бъде ясно посочено защо закононарушение ги проверява прокуратурата. В случая вместо да се проверяват евентуалните корупционни схеми и погрешно консумиране на публичен запас, просто се разпитват тези, които ги разкриват. " Капитал " получи поддръжката по проблема от " Репортери без граници ", Международният прес институт, Комитета за отбрана на публицисти, Асоциацията на европейските публицисти, ПЕН Център България, Mapping Medai Freedom и други
Реклама
Комисията по журналистическа нравственос отхвърли жалбата на проф. Андонова през декември предходната година. А тази седмица " Капитал " разбра, че още през април 2023 година Районна прокуратура - Варна е прекратила преписката по случая. Проблемите в бранша обаче остават и покупките на медикаменти не престават по остарелия метод.

Авторът на отчета проф. Илко Гетов беше назначен за заместник-министър на опазването на здравето в кабинета " Денков-Габриел " с сектор " Лекарства " и сега, по информация на " Капитал " от министерството, провежда работна група за промени в лекарствения закон, които да решат разнообразни проблеми, като един от целите са точно неразрешените медикаменти. Вносителите на неразрешени медикаменти пък се сплотиха в асоциация, която да пази ползите им. Засега в сегмента нищо друго не се е трансформирало.
Кой какво заплаща
В сегмента на неразрешените медикаменти нормално става въпрос за лекарства без аналог, които се употребяват при доста тежки болести, когато са изчерпани всички налични други възможности. Това са лекарства, които по една или друга причина, никой не желае да записва или продава в България. Тяхната покупка става по поръчка на лекуващите лекари в болничното заведение, а лечебното заведение поръчва непосредствено на снабдител. Обществени поръчки в тази ситуация не са планувани, част от лечебните заведения събират по няколко предложения, само че нормално доставчикът е един и лекарството би трябвало да се достави по неотложност за тежко болен пациент. Когато медикаментът е предопределен за дете, болничното заведение си желае платените пари от НЗОК, когато става въпрос за възрастен е въпрос на персонална преценка на клиниката дали ще поеме лекуването или ще желае пациентът да заплати.

Само за към 80 типа неразрешени медикаменти НЗОК е платила 44.4 млн. лева за лекуване на деца през 2022 година, оповестиха от институцията. В сметката не влизат медикаментите, които се употребяват отвън характерността им (т.н. офлейбъл) и медицинските произведения.
Реклама
Колко медикаменти и на какви цени е платила НЗОК няма разбивка, няма и информация какъв брой тъкмо са платили лечебните заведения и болните хора за подобен вид артикули.

В доклада на НЗОК за 2022 година е записано, че касата е издала 722 заповеди за възнаграждение на неразрешени медикаменти, като най-вече са заплащанията за онкологични и онкохематологични медикаменти, следвани от заболявания на ендокринната система и такива на храносмилателната система. За онкозаболявания при деца са платени 143 типа неразрешени в България медикаменти.
(Не)разрешени проблеми
От Асоциацията на вносителите на нерегистрирани лекарствени артикули за лекуване на редки заболявания разясняват, че неразрешените лекарства са няколко вида - новаторски лекарства, предопределени за лекуване на редки и онкологични болести, най-вече при деца, а също по този начин и медикаменти, изтеглени от пазара заради доста ниски цени и липса на бизнес интерес, само че основни за лечебните заведения, като някои упойки и цитостатици.

" В България регистрацията и влизането им в режим на реимбурсация лишава от 6 месеца до една година, а заплащането на ново лекарство- може да стартира от средата на идната година. Така, на процедура достъпът на пациентите с тежки диагнози до новаторска терапия се забавя към една година и половина. Нерегистрираните медикаменти са предопределени най-вече за деца и се заплащат от фонда за лекуване на деца. Съвсем естествено е желанието на родителите оптимално бързо да бъде приложена всяка нова терапия, позволена от Европейската лекарствена организация, която може да избави живота на децата им или да усъвършенства качеството им на живот, а единственият метод да бъде получена е внасянето и закупуването на лекарствените артикули като нерегистрирани ", изяснява Янко Попстоилов, ръководител на асоциацията и притежател на " Реимекс Фарма ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР