Здравчо Здравчев, правнук и наследник на единствената българка наречена от

...
Здравчо Здравчев, правнук и наследник на единствената българка наречена от
Коментари Харесай

Влюбена ли е била Райна Княгиня в Георги Бенковски, разказва нейният правнук

Здравчо Здравчев, правнук и правоприемник на единствената българка наречена от народа Княгиня описа забавни неща за живота на фамозната си родственица тази заран във " Фамилно " по Bulgaria ON AIR.

" Майка ми е най-малкото дете на един от синовете на Райна Княгиня - военачалник Иван Дипчев. И още от дете зная, че съм неин правнук. Не съм разказвал в учебно заведение. Времената бяха такива, че за моето семейство не се говореше ", споделя Здравчев.

" След Освобождението Райна Княгиня става в София за тогавашните поборници, това което е представлявал Странджата за хъшовете в Румъния - подслонявала ги е, гощавала ги е и с две думи се е грижела за това те да се усещат добре. Отгледала е щерка на поборник, която е останала сираче ", описа Здравчев в студиото на предаването.

Той споделя, че животът на прабаба му надалеч не е бил лек след по този начин жадуваното от нея Освобождение. Особено годините след гибелта на мъжа ѝ депутата Васил Дипчев са били извънредно тежки, защото тя е трябвало да отгледа сама петте си сина и макар всички компликации и цялата бедност, историята демонстрира, че Райна Княгиня е съумяла да се оправи и с тази задача.

" Тя е работила като първата дипломирана акушерка в България и с помощта на контактите и с задгранични дипломати в София и по- заможни фамилии е зародила концепцията за така наречен „ Майчин дом “ в София, който е бил напълно покрай къщата й ", споделя Здравчев.

По-късно дамите от този квартал издигат концепцията той да се споделя " Райна Княгина " и за малко кв. " Орландовци " е носил това име.

" Сега още веднъж се създадава един комитет от дами, които желаят да възстановят това име на квартала ", добави Здравчев.

Той оборва и тезата, че Райна Княгиня е била скрито влюбена в Бенковски. Според него това са спекулации и тя е дала отговор навръх този въпрос в биографията, писана от брат и Захари Футеков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР