Заводът за преработка на отпадъци и Софийската зоологическа градина скоро

...
Заводът за преработка на отпадъци и Софийската зоологическа градина скоро
Коментари Харесай

Заводът за боклук и зоопаркът ще си правят сами ток

Заводът за преправка на боклуци и Софийската зоологическа градина скоро ще стартират да създават сами ток за лични потребности. Това ще стане след създаване на фотоволтаични системи, които ще доставят на завода нужната еленергия за работата му, а на зоопарка - ток, с който ще се отопляват животните в секторите хищници и колоси, както и за потребността на кухнята, в която се подготвя храната на жителите.

“През 2020 година изготвихме технико-икономически разбор за реализация на фотоволтаични системи за лични потребности, построени на покривите на двете общински предприятия - “Зоологическа градина - София ” и Столично дружество за отнасяне на отпадъците. Проучването демонстрира, че наличният и планиран капацитет на ресурса за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници, както и икономическата целенасоченост на такава инвестиция, са изцяло приемливи за построяването на фотоволтаични системи и в двата обекта ", изясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Така в зоопарка фотоволтаици ще бъдат сложени на 4 здания - при хищниците, колосите, пароцентралата и кухнята. В завода за преправка на боклуци фотоволтаици ще се сложат на 5 здания - за биологично сушене, за механично отнасяне и сепариране, приемната, за предпазване и товарене на RDF и за произвеждане на RDF.

Така зоопаркът ще може да си създава 281 kWp сила, като преди монтажа на фотоволтаичните панели ще се сложи нова хидроизолация върху покривните плочи. Произведената непотребна електрическа енергия се планува да бъде продавана.

Фотоволтаичните панели в завода за боклуци ще са с обща номинална мощ 1809,4 kWp.

Вече е оповестена процедура за избор на реализатор за планиране и създаване на системата за зоопарка. Прогнозната стойност е малко над 2 млн. лева, а срокът за подаване на предложения е до 19 септември. След сключване на контракта изпълнителят ще има до 9 месеца за създаване на системата.

Подготвя се и документите за оповестяване на процедурата за избор на реализатор за създаване на системата в завода за преправка на боклуци. Прогнозната стойност е 3,46 млн. лева.

“През 2021 година направихме изследване за ефикасното потребление на капацитета на слънчевата сила от покривните структури на общински здания в столицата. Целта беше да получим справедлива информация за геометричните характерности на покривните структури, тяхната пространствена настройка, както и класифицирането им във връзка с предстояща успеваемост за генериране на сила. В обсега на проучването попадат общински здания, обследвани посредством прилагане на интегрирана методология, включваща използването на отдалечени способи - сателитни, аерофото данни и данни от целево снимане посредством прецизна безпилотна летателна система, профилиран програмен продукт и данни за оценка на фотоволтаичния капацитет на изследваните местоположения. Идентифицирахме над 800 покривни пространства на общински здания, от които 38 бяха избрани като такива с най-голям капацитет на база сложна оценка на съответни характерности - вид на покрива, височина, съществуване на помрачаване, локация и ревю ”, сподели Билева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР