Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи

...
Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Подписите на преводачите ще се заверяват и от нотариуси, а не само в МВнР

Заверката на автограф на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи ще се прави от всички български нотариуси по места, а не както до момента от централното ръководство на Министерството в София.

Това предлага заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила с промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги. Измененията бяха оповестени през днешния ден за публично разискване на уеб страницата на министерството и в портала за публични съвещания strategy.bg.

Проектът за промени има за цел да улесни жителите и бизнеса и да форсира административните процедури при осъществяване на преводи, заверка и легализация на документи и други бумаги.

„ В момента заверките на подписа на преводача се правят единствено от нашите чиновници в Централното ръководство в София, което води до обилни усложнения за българите, които живеят отвън столицата. Основен приоритет на нашето държавно управление е понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса във всички сфери и това следващо облекчение е част от ограниченията, които интензивно подхващаме в системата на Министерство на външните работи за възстановяване на обслужването”, сподели вицепремиерът Захариева.

В момента преводите на документи и бумаги, които би трябвало да бъдат заверени от Министерство на външните работи, се носят на ръка в Служба „ Заверки и легализации” към дирекция „ Консулски отношения”, което изисква отделянето на сериозен времеви и финансов запас. С предвижданите промени ще отпадне нуждата представители на преводаческите компании или жителите да пътуват до Централно ръководство на външно министерство в столицата само за да заверят превод на избран документ. За услугата сега Министерство на външните работи събира такса от 15 лева, а при нотариусите същото ще коства 5 лв. без Данък добавена стойност.

„ Нашите нотариуси работят в 133 обитаеми места в България и е налице опция за всеобхватно обслужване на жителите в цялата страна. Нотариалната камара поддържа изцяло напъните на министър Захариева за понижаване на административната тежест и ще продължим да работим в тази посока. Приветстваме прагматичния метод на министър Захариева, а точно вниманието към детайла, който е решителен за реализиране на мечтаните резултати”, съобщи нотариус Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите.
За да бъде обезпечена правната сигурност и професионалното равнище на превода, в отчета си Екатерина Захариева предлага преводачът да се легитимира пред нотариуса с документ, публикуван от Министерство на външните работи, че е вписван в листата с юридически лица, извършващи публични преводи на документи и други бумаги.

До момента екипът на вицепремиера Захариева предприе следните дейности за понижаване на административната тежест във ведомството:
- Инсталиране на ПОС терминали за заплащане с банкови карти на гишетата в Централното ръководство на Министерство на външните работи в София и унищожаване на заплащането с държавни таксови марки
- Поетапно въвеждане на заплащане с банкови карти в консулските служби в чужбина. В момента това към този момент е допустимо в Атина, Рим, Хага и Милано
- Предложения за промени в Закона за българските персонални документи, които дават опция паспорти и персонални карти да се вадят единствено с едно посещаване на консулска работа в чужбина (ако жителят подаде документи онлайн, би трябвало да получи готовия документ персонално ИЛИ в случай че подаде заявление пред консулски чиновник, ще може да получи документа си по пощальон на домакински адрес). Двойно понижаване на периоди за издаване на документи, декларирани в чужбина (бързата услуга ще е за 30 дни, а не за 60, а елементарната – за 45 дни, а не за 90). Валидността на паспортите ще е към този момент 5, а не 10 години, като тази мярка ще влезе в действие от 2020 година
- Намаляване на таксата за издаване на краткотраен паспорт (от 67 на 50 евро) и за издаване на удостоверение за съдимост (от 20 на 10 евро) с смяна на цените за таксите, които се събират от Министерство на външните работи
- Улесняване на процедурата по включване на преводачески организации в листата на юридическите лица, извършващи публични преводи
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР