Завърши проведената по инициатива на президента на САЩ Джо Байдън

...
Завърши проведената по инициатива на президента на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Язвителни критики от Китай и Русия доминираха Срещата на върха за демокрация

Завърши извършената по самодейност на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в четвъртък и петък виртуална Среща на върха да народна власт, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че форумът е завършил със смесени резултати, като си е навлякъл язвителни рецензии от страна на Китай и Русия, само че и на вътрешнополитически съперници на Байдън.

Демокрацията " не знае граници. Тя приказва всички езици. Живее при борците против корупцията, правозащитниците, публицистите ", обърна се Байдън по видеоконферентна връзка към останалите участници във форума. 79-годишният американски президент от Демократическата партия даде обещание Съединените щати да застанат паралелно до тези, " които разрешават на своите нации да дишат свободно и не задушават популацията си с желязна ръка ".

Байдън изрази вяра светът да доближи повратна точка в съперничеството сред намиращите се в преференциална позиция властнически режими и застрашените демокрации. В четвъртък - първия ден от двудневната среща - той даде обещание 424 милиона $ в поддръжка на медийната самостоятелност, свободните избори и битката против корупцията.

" Демокрацията има потребност от бранители ", акцентира президентът на Съединени американски щати.

Неговият опит да затвърди статута на Съединените щати като либерален модел обаче срещна многочислени рецензии. Списъкът на участниците - стотина държавни управления, неправителствени организации и благотворителни сдружения - провокира гнева на тези, които не бяха поканени, преди всичко Китай и Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пекин бе изключително ядосан от присъединяване на Тайван, който счита за своя бунтовна провинция. Китай реализира победа по време на самия конгрес, откакто Никарагуа разгласи, че прекъсва дипломатическите си връзки с Тайпе и признава Китайската национална република.

Байдън си навлече рецензии и в самите Съединените щати. Републиканците укориха президента демократ, че не е възприел по-твърда линия към Китай. Други американци, в това число 90-годишният Даниъл Елсбърг - индивидът, направил обществено притежание 7000 страници поверителна информация за войната във Виетнам - пък упрекнаха своя президент, че не се е отказал да желае екстрадицията от Англия на Джулиан Асандж - създателя на разобличителния уебсайт Уикилийкс, разгласил секретни документи за военните интервенции на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак.

" Как смее Байдън да поучава по време на своята среща на върха за народна власт... и по едно и също време с това отхвърля да помилва " Асандж, попита Елсбърг. Според тогавашния изобличител Байдън " убива свободата на медиите в името на националната сигурност ".

Проучване на публичното мнение, извършено от института " Пю " напролет на тази година, демонстрира, че единствено 17 % от интервюираните хора в 16 развити страни " считат американската народна власт за образец за подражателство ". 57 на 100 от участниците в допитването " мислят, че (Съединените щати) са били добър модел преди, само че не и през последните години ", отбелязва още Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР