Затворници на лек режим, които работят на външни обекти, пуснати

...
Затворници на лек режим, които работят на външни обекти, пуснати
Коментари Харесай

МВР иска електронни гривни за всички затворници, които работят навън или са пуснати в отпуск

Затворници на лек режим, които работят на външни обекти, пуснати са в отпуск или са настанени в болница отвън пандиза, да може да бъдат следени с електронни гривни. Такива оферти за промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС) е направило Министерство на вътрешните работи. Това излиза наяве от оповестения план на Инструкция за взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) при електронното наблюдаване, заяви " Лекс ".

В него е разказано по какъв начин локалните полицейски ръководства, ГДИН, пробационните чиновници и доставчиците на електронни гривни би трябвало да координират работата си при слагането им и по какъв начин ще се управлява наблюдението.

Според настоящия закон електронно наблюдаване може да се ползва на пандизчии, които са на общ режим. Тези на лек режим обаче може да бъдат следени с гривни, единствено когато работят отвън общежитието и им е било позволено да пренощуват на обекта. Гривни могат да бъдат поставяни и на обвинени под домакински арест, предварително освободени пандизчии и на наказани на пробация с лимитирано напредване.

Сега Министерство на вътрешните работи предлага законът да бъде променен и пандизчиите на лек режим да могат да бъдат следени непрекъснато с гривни, когато са на работа отвън пандиза или са настанени за лекуване в болница без защита. Според настоящите разпореждания електронното наблюдаване се стопира краткотрайно, до момента в който лишените от независимост са пуснати в отпуск и Министерство на вътрешните работи предлага това да отпадне и те да остават с гривните.

Въвеждането на електронното наблюдаване се чака да постави завършек на бягствата на наказани и най-много на обвинени , които са сложени под домакински арест. В момента мярката се управлява от Министерство на вътрешните работи, само че от министерството са признавали, че нямат запас да пазят непрекъснато на адреса му всеки, на който е наложена другояче втората най-тежка мярка за неотклонение.

Кои домашни арестанти ще бъдат следени с електронна гривна ще взема решение началникът на районното ръководство, в чиято територия е техният адрес, излиза наяве от плана на Инструкцията. Това ще важи за всички случаи, като се изключи тези, в които слагането на гривни е категорично разпоредено от съда.

След това началникът на полицейското ръководство ще изпраща предлагането си до локалния началник на дирекцията " Изпълнение на наказванията ", който пък ще издава заповед за започване на наблюдението. Монтирането на гривните ще става в наличието на служител на реда и ще се прави от пробационен чиновник или от визиите на компанията, която ги доставя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР