Затворен за посетители повече от десетилетие, зашеметяващият Zeyrek Çinili Hamam

...
Затворен за посетители повече от десетилетие, зашеметяващият Zeyrek Çinili Hamam
Коментари Харесай

Особеностите на хамама - старата турска баня, която вече отново може да посетим в Истанбул

Затворен за гости повече от десетилетие, зашеметяващият Zeyrek Çinili Hamam неотдавна отвори още веднъж вратите си за света. Банята се намира в истанбулския квартал Зейрек, от европейската страна на Босфора, и е издигната през 30-те години на XIX в. от Мимар Синан, основен проектант на османски султани измежду които и Сюлейман Великолепни.
 Чамлъхемшин - скритото планинското украшение на Турция
Скритото планинско украшение на Турция

Едно необикновено място

Çinili Hamam ще стартира своя нов живот в края на септември - първо като място за изложения, а малко по-късно още веднъж и като социална баня. Това е вторият огромен план за историческа реституция на компанията Marmara Group, която купува постройката през 2010 година

" Çinili " значи " керемида " на турски език, наблягайки най-значимата специфичност на интериора на хамама - в миналото банята е била покрита с над 10 000 яркосини плочки от античния турски град Изник. Днес от тях са останали едвам няколко. Едни са откраднати, а други развалени от пожари и трусове. Някои даже са били продадени - от Marmara Group са наблюдавали пътя на доста от тях до далечни частни сбирки и музеи, в това число лондонския Victoria and Albert Museum.

Музеят на Çinili Hamam ще покаже някои от многото римски, османски и византийски артефакти, открити по време на реставрацията - от монети до необикновени графити на кораби. Посетителите ще могат да прегледат и редица еклектични предмети, употребявани от посетителите на хамама в предишното, в това число искрящи перлени обувки, наречени налин.

На входната врата на хамама виси надписът кem göz (зъл поглед), който подсигурява, че всички недобронамерени духове ще останат отвън помещението. Точно такава, каквато би била преди 500 години, дъбовата врата е тежка и солидна - с единствената разлика, че е одеве направена.

След като прекрачи прага, посетителят минава през три пространства - развой, присъщ за всички турски бани. Първото е " студеното ", или по-точно помещението със стайна температура, където гостите са поканени да се съблекат и да се провиснал. За задачата има голям брой дивани и наложително турски чай или кафе.

Следва топлата стая, суха зона за сядане, където тялото се климатизира към температура от към 30 градуса. Последното помещение е парното, загрято до 50 градуса и съдържащо плоска мраморна плоча. Човек се отпуска върху нея, а задачата е да се прочисти както духовно, по този начин и физически.

Облечени в плебеи чиновници измиват и масажират лежащите клиенти. А стъклените звездички на куполовидните тавани (отличителен белег на дизайна на османските хамами) разрешават на естествената светлина да прониква задоволително, само че не и толкоз доста, че да заслепява.

Първоначално, до момента в който пространствата за къпане в хамама ще са към момента сухи, Çinili Hamam ще бъде хазаин на еднократна галерия на модерно изкуство със особено поръчани произведения, отдадени на тематиките за разрухата, историята и изцелението - три думи, които обобщават мястото.

След като изложбата завърши, през март 2024 година, ще се върне към първичната си функционалност и ще възпроизвежда изпитаните във времето османски обичаи за къпане.
 Розетски камък, присъединяване му в изложбата Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt и преместването му в Англия
Розетският камък - 200 години по-късно

Какво се случва с античната находка, с която човечеството разшифрова йероглифите

Въпреки това вложителите в плана акцентират една специфичност на 21-ви век, която ще отличава Çinili от извънредно обичайните хамами в Турция. Обикновено в хамамите мъжката част включва по-високи пространства, с по-сложни орнаменти. В тях е имало повече украсени сводести тавани и плочки. Но в този момент ще има ротационни дни за всеки от двата пола, тъй че всички да се насладят на хубостта на обичайна турска баня, написа CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР