Затваряне на борсите и основното летище, протести на военни, неподчинение,

...
Затваряне на борсите и основното летище, протести на военни, неподчинение,
Коментари Харесай

Срещу "неизбраните" съдии: защо Нетаняху и част от Израел искат реформата

Затваряне на тържищата и главното летище, митинги на военни, непокорство, предизвестия от президента, обидни лозунги от опозицията и най-много десетки хиляди стачкуващи по улиците - всичко това докара до.

Промените, отхвърляни от множеството израелци, обаче се утвърждават от част от тях. Нещо повече, отлагането им е единствено до лятото и ще даде глътка въздух на властта, само че след отвод от тях тя евентуално би се разпаднала. Залогът е освен политическото бъдеще на премиера Бенямин Нетаняху, само че и стабилността на страна, чиито жители отидоха до урните пет пъти за три години и половина.

В какво се състои правосъдната промяна, за какво е значима за бъдещето на Израел и за какво предизвиква разделения в израелското общество?

Как се стигна дотук

Управляващата партия " Ликуд " на Нетаняху имаше болшинство на последните избори. Това обезпечи връщане на власт на премиера, който доминираше в израелската политика от 2009 година насам - до лятото на 2021 година, когато коалиция от седем партии се изправи против него. Съюзът, обединен най-много от желанието да го смъкна, обаче устоя едвам година, преди Народното събрание да се разпусне и да бъде призован нов избор, петият от 2019 година насам.

В предходните си мандати (1996-1999 година и 2009-2021 г.) Нетаняху не оферираше правосъдна промяна. Това се промени, когато дружно с крайнодесни и ултрарелигиозни партии - единствени вероятни съдружници след последните избори, защото различен не искаше да работи с него - той сформира най-крайнодясното държавно управление от основаването на Израел през 1948 година Някои от тези партии от години са в спор с Върховния съд на Израел и го считат за " власт над властта " - в това число поради проблеми на техни членове с правораздаването. В спора им със системата се пресичат особени разломи на израелското общество: част от тези сили да вземем за пример виждат в съда " общ брой от ашкеназки евреи " (дошли от Централна и Източна Европа) или победа за светските съдилища над религиозните.
За Религиозната ционистка партия да вземем за пример, ръководена от финансовия министър Бецалел Смотрич (а комисията в Народното събрание, движеща законопроекта, се оглавява от различен член на партията, Симча Ротман), правосъдната промяна " привилегията " на ашкеназките, всемирски насочени, леви евреи от огромните градове като Тел Авив.

Реформата се предлага три години откакто Нетаняху.

Къде в правосъдната власт има проблем съгласно кабинета

Критиците на Върховния съд приказват за " лява " ориентировка на магистратите и податливост за интервенция в политиката с разнообразни решения: от възбрана на министри повече да заемат изборни длъжности (в последните години главно десни, само че множеството управлявали Израел предишното десетилетие са от десния блок) до блокиране на планове за създаване на еврейски селища в Западния бряг и други решения в интерес на малцинства - в това число на арабите в Израел, кото са една пета от популацията.

Какво желае обединението

Целта е да се ограничи опцията Върховният съд да се произнася против решения на законодателната и изпълнителната власт и против някои от пълномощията при назначение на съдии. Това включва и решения като отстраняването на министър председател - нещо, което можеха да създадат основният прокурор на Израел и Върховният съд, а в този момент зависи от Народното събрание. Ако министър председател откаже да напусне поста даже краткотрайно, три четвърти от кабинета, дружно с 80 депутати (от общо 120, са нужни, с цел да го задължат да го направи.

Това болшинство е доста над едвам 61 от 120 депутати, които първото гласоподаване на закони от правосъдния пакет събра предходната седмица.

Комисията за асортимент на съдии също по този начин желае политиците и съдиите да съгласуват назначенията на магистрати. Реформата би дала превес на политиците (и то на управляващите) в този асортимент.

Какво мисли самият Нетаняху

Теоретично Нетаняху не взе участие в полемиките по промяната, само че това се промени.

Преди време основният прокурор Гали Бахарав-Миара забрани на Нетаняху да взе участие в самодейността поради спор на ползи - поради обвиняванията и процеса против него. През почивните дни Нетаняху обаче разгласи, че ръцете му били " вързани " от решението на Бахарав-Миара, до момента в който законодателството, позволяващо премахване на министър председател, не бе променено в четвъртък.

Тази вечер разгласявам пред вас, другари мои, жители на Израел - свърши се. Навлизам в това събитие.
Бенямин Нетаняху,
министър председател на Израел

Тезата на Нетаняху е, че рискът от остраняване му пречи да взе участие интензивно в договарянията и дебата за правосъдната промяна и да " гради мостове " с съперниците. Те обаче не просто са срещу измененията: някогашният министър председател и водач на опозицията Яир Лапид свика през днешния ден проява, на която назова Нетаняху " деспот ", употребявайки нецензурна игра на думи.

 Израел – правосъдна промяна до дъно? Израел – правосъдна промяна до дъно?

Защо е нужна промяната

Според властта съставът на Върховния съд ще бъде уравновесен и разнороден, ще се изравни и съотношението сред правораздаването, от една страна, и кабинета и Народното събрание, от друга.

Привърженици на Нетаняху отиват още по-далеч, а правосъдният министър Ярив Левин съобщи преди време, че би трябвало да се постави завършек на практиката, при която " неизбрани " съдии взимат решения в несъгласие с тези на определените представители - депутати и министри.

Нетаняху упреква медиите, че показват неправилно проекта и разпалват митинга, с цел да смъкват неговото държавно управление.

Защо толкоз доста израелци не са съгласни

Израел няма конституция, а салдото на управляващите постоянно е нежен и зависи както от тълкуването на съществени закони, по този начин и от доста нежни болшинства в Народното събрание (сегашното е от 64 от 120, само че в предходни кабинети е било по-малко).

Върховният съд може да анулира закони сходно на конституционните в редица други страни и постоянно се произнася по противоречиви проблеми по метод, който не се харесва на ръководещите, тълкувайки съвместимостта на новоприети закони с главните. С промяната той ще спре да бъде " последна инстанция ": болшинство в ксенета ще прави решенията му оскъдни. Това заплашва позиции на малцинства, които се усещат под опасност поради острите послания, идващи от елементи на държавното управление: към арабите в Израел, към ЛГБТ и други.

Критиците споделят, че измененията ще отслабят съдилищата и ще дадат безконтролна власт на държавното управление, и ги назовават " правосъден държавен прелом ". Това съгласно тях ще заплаши демократичните права и свободи с пагубни последствия за стопанската система и връзките със западните съдружници, които към този момент показаха угриженост.

Съдебна система, която към този момент не се счита за самостоятелна, може също по този начин да лиши Израел от съществени негови защитни механизми интернационалните правосъдни каузи - да вземем за пример с обвинявания във военни закононарушения в хода на дългогодишния спор с палестинците. От това да вземем за пример се опасяват недоволните от промяната военни.

Кои стачкуват и кои - не

По улиците от седмици излизат всички обезпокоени освен от промяната, а и от посланията на държавното управление и поляризиращата му изразителност. Уволнението на министъра на защитата бе единствено кулминационната точка.

Протестират:
ИТ секторът е доста мощно застъпен на митингите (високотехнологичните промишлености се притесняват, че политизацията на правораздаването ще съсипе бизнес средата в Израел. Плановете за правосъдна промяна обаче бяха известни на гласоподавателите - а 50% от тях гласоподаваха за Нетаняху, ултраортодоксалните и крайнодесните. Анкета през януари, че над половината гласоподаватели на " Ликуд " поддържат промяната и единствено 17% са срещу. Повечето гласоподаватели на партията не се тормозят за бъдещето на израелската народна власт. Друго изследване от идващия месец, че 24% от всички гласоподаватели желаят тя да продължи, а 14 на 100 нямат мнение.

Не излязоха и арабите в Израел, които са 20% от популацията, макар че имат поданство и резултатите от политическия развой директно ги засягат.

Обвинения и ползи

Критици се притесняват, че Нетаняху желае да употребява обстановката, с цел да анулира процеса за корупция или да упражни въздействие при обжалване във Върховния съд. Той отхвърля да има сходни планове.

Друга скрита цел, която вижда опозицията, е разширение на еврейските селища в окупираните територии, каквото Върховният съд нееднократно е блокирал.

Върховният съд евентуално би отменил и опити за освобождение на ултраортодоксалните евреи от наборна военна работа, каквото те желаят от години. Една от тези партии, " Шас ", е враждебно настроена против тази институция по още една причина: тя лиши на наказания поради измами водач Арие Дери опцията да бъде министър. " Шас " желае съдът да бъде на процедура лишен от тези пълномощия с опцията депутати да анулират негови решения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР