Застрахователният пазар запазва стабилност и положителна посока на развитие, сочат

...
Застрахователният пазар запазва стабилност и положителна посока на развитие, сочат
Коментари Харесай

Застрахователният пазар у нас расте, при кои застраховки интересът има най-голямо повишение

Застрахователният пазар резервира непоклатимост и позитивна посока на развиване, сочат данните на Комисията за финансов контрол (КФН) за първото шестмесечие на годината, че споделя в разбор на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Общо за застрахователния пазар, премийният доход в края на юни доближава близо 1,8 милиарда лева, като растежът на годишна база по отношение на м. юни 2021 година е 9,8%. Изплатените компенсации са с 9,3 % по-високи по отношение на същия интервал на 2021 година и възлизат на съвсем 697 млн. лева

Пазарът на общо обезпечаване реализира растеж на премийния доход от 10,3% на годишна база и към юни е в размер на 1,47 милиарда лева Изплатени са компенсации за съвсем 566 млн. лева, като изменението на годишна база е със 7,6%.

Автомобилното обезпечаване остава мощно преобладаващо. По застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, събраният премиен доход е 592 млн. лева, а повишаването - едва, в границите на 1,4%. По линия на застраховка " Каско " се резервира трендът за по-значителен растеж на премийния доход от 15% до 405 млн. лева, при сходен растеж на изплатените компенсации от 14%, които доближават 163 млн. лв..

Общо премийният доход по бизнес линията " Пожар и естествени бедствия " остава на равнища от миналата година. В тази бизнес линия, по застраховка " Индустриален пожар " се записва спад в премийния доход от 3,7% по отношение на същия интервал на 2021 година А по застраховка " Пожар и други рискове ", премийният доход възлиза на 56 млн. лева, с растеж от 8,6% на годишна база. По-значимо е повишаването на премийния доход по застраховка " Кражба, обир, вандализъм " - с 23,5%.

Земеделските застраховки заемат нищожен дял от премийния доход по общо обезпечаване, като въпреки всичко се регистрира покачване на годишна база от 19,6%, до 14 млн. лв..

Същевременно, повишаването на сумите по изплатените компенсации на земеделските производители, единствено за една година е със впечатляващите 164%, на база на все по-зачестяващите естествени бедствия на територията на България.

Пазарните данни за 6-месечието, обрисуват закъснение в темпа на напредък в животозастраховането - до 7,8% на годишна база, при събран премиен доход от 319 млн. лева Изплатените компенсации възлизат на 131 млн. лева, т.е. са със 17% повече по отношение на същия интервал на 2021 година.

Това развиване е обвързвано с трендовете към " мотора " на интензивния напредък в животозастраховането през 2021 година - застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд. Премийният доход по нея към юни е 110 млн. лева, с което се задържа ни равнища близки до тези за същия интервал на 2021 година - един от най-успешните за тази бизнес линия. За съпоставяне, премийният доход по нея към юни 2020 година е бил едвам 49 млн. лева По-значим растеж на прихода - от 16%, се регистрира по линия на рисковите животозастраховки, при събрана сума от тях от 51 млн. лв..

Запазва се наклонността на нараснал интерес към здравните застраховки . По линия на застраховка " Заболяване ", премийният доход общо за пазара към следата на годината възлиза на над 107 млн. лева, като растежът на годишна база е с съвсем 20%. Изплатени са компенсации в размер на 48 млн. лева, което е с 23% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година.
 Пандемията докара до съществено търсене на услуги по животозастраховане
Пандемията докара до съществено търсене на услуги по животозастраховане

Гост на Money.bg е изпълнителният шеф на застрахователното сдружение " Алианц България " Веселен Ангелов
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР