Застрахователната система Зелена карта“ може да оскъпи Гражданска отговорност“ и

...
Застрахователната система Зелена карта“ може да оскъпи Гражданска отговорност“ и
Коментари Харесай

Гражданската отговорност на автомобилистите отново скача

Застрахователната система „ Зелена карта “ може да оскъпи „ Гражданска отговорност “ и да улесни редица измами за източване на средства с подправени полици. За това сигнализираха от сектора, откакто държавното управление неотдавна утвърди плана на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането. 

Новост е включването на член 506а в частта „ Уреждане на връзките сред застрахователя по имуществена застраховка на повреденото лице и Гаранционния фонд ". Според него „ българските застрахователи са задължени автоматизирано и абсолютно да вършат преводи към искания по настъпили събития, свързани с пътнотранспортни катастрофи на коли, които са застраховани от български застрахователи и движещи се отвън територията на Република България “.

Според вносителя - Министерски съвет, задачата на измененията е усилване на регулаторната рамка във връзка с осъществяването на отговорностите на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите по отношение на действието на системата „ Зелена карта “ в страната ни. Истината е, че

България е била под мониторинг заради установен проблем от 2018 година, а правото ни на глас - суспендирано.

Международната автомобилна застраховка " Зелена карта " обезпечава покритие на " Гражданска отговорност " на българските водачи зад граница. У нас наложителната застраховка " Гражданска отговорност " покрива отговорността на водачите за вреди, породени на територията на всичките 48 страни, членуващи в " Зелена карта ". Заедно с полицата се издава документ " Зелена карта " без спомагателна такса или друго заплащане.

Според покровителите на измененията в Кодекса на застраховането „ ще се реализира гарантиране на тъкмо и навреме осъществяване на отговорностите на застрахователите и НББАЗ в границите на системата „ Зелена карта “, според условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Създава се и правна опция за предприемане на надзорни дейности от страна на Комисията за финансов контрол при положение на несъблюдение на отговорностите на застрахователите и на НББАЗ в границите на системата „ Зелена карта “.

Отстраняването на откритите проблеми при действието на системата „ Зелена карта “ в България е един от детайлите на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), който постанова промени в нормативната уредба “, пишат в претекстовете си от Министерския съвет за приемане на Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането. Същият бе импортиран от Министерския съвет на 12 декември 2022 г.

Законопроектът провокира гневни диспути в пленарна зала сред първо и второ четене през януари т. година, видно от стенограмата на Народното събрание. Депутатът от " Възраждане " Климент Шопов се разгласи срещу приемането и попита „ с какво той ще способства за финансовата непоклатимост на българските застрахователи “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР