Застрахователната компания Лев инс е завела дело срещу онлайн медията

...
Застрахователната компания Лев инс е завела дело срещу онлайн медията
Коментари Харесай

Сплашване. Застрахователят Лев инс съди Медиапул за 1 млн. лева заради статия

Застрахователната компания " Лев инс " е завела дело против онлайн медията Медиапул за 1 млн. лв. поради публикация, която цитира стенограма от съвещание на Министерски съвет. Това Медиапул в сряда.

Новината идва ден след отчет на платформа към Съвета на Европа уточни, че публицистите в България, а потреблението на съда за заплашване на медии е обичано средство за политици, предприемачи и други авторитетни лица.

В желае си против Медиапул пред Софийски градски съд от " Лев инс " споделят, че са се почувствали наранени от от 27 септември предходната година. В него се споделя, че България е застрашена да бъде изключена от европейската застрахователна система " Зелена карта " и се цитират думите на министърката на финансите Росица Велкова, която загатва проблеми със отговорности на компанията " Лев инс " към националното бюро. Думите ѝ са видни от стенограма, оповестена на уеб страницата на Министерския съвет.

От " Лев инс " обаче дефинират цитираната информация като " журналистически оскърбителен изказвания ".

" Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд поради откъс на министър, и то отразен в стенограма от съвещание на Министерския съвет ", разяснява основната редакторка на медията Стояна Георгиева .

" Доколкото разказаният в публикацията проблем е отразяван години наред от Mediaool и журналистическият текст показва изцяло правилно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е заплашване на медията, само че и на цялата журналистическа общественост и на всеки самостоятелен глас, който си разреши да приказва за казуса със системата " Зелена карта ", добави тя.

Адвокат Александър Кашъмов , който ще пази Медиапул пред съда, сподели още, че искът в размер от 1 млн. лв. е най-големият против медия в историята на България от позиция на претендираното обезщетение. В случая искът е предявен напълно, а не като непълен.

Това не е единственото дело, водено против Медиапул. В началото на годината Софийският апелативен съд (САС) на първа инстанция журналиста от Свободна Европа Борис Митов, новинарския уебсайт Медиапул и основната му редакторка Стояна Георгиева да платят обезщетение от 4000 лева на някогашния ръководител на Софийския градски съд (СГС) и сегашен апелативен арбитър Светлин Михайлов.

Искът му против тях е поради оповестена информация, че съгласно магистрати се е радвал на " благоразположението на Движение за права и свободи ". Делото беше несъмнено като SLAPP (стратегическо дело, ориентирано против медии и журналисти) и е следено от Брюксел и интернационалната организация " Репортери без граници ".

Промените в Кодекса за застраховането, които са тематика на атакувания от " Лев инс " материал на Медиапул, целят да подсигуряват спазването на разпоредбите в европейската застрахователна система " Зелена карта ". България пое ангажимент да ги приложи като изискване за влизането си в еврозоната. Промените бяха обсъждани в края на 48-ия парламент, само че до тяхното гласоподаване в икономическата комисия.

Тогава няколко политици заговориха за лобизъм. Христо Иванов от " Демократична България " назова съответни имена – това на застрахователната компания " Лев Инс " и на предприемача, който е свързван с нея.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР