Засилени проверки преди Никлуден на търговците на риба започва Агенцията

...
Засилени проверки преди Никлуден на търговците на риба започва Агенцията
Коментари Харесай

Проверки преди Никулден: Агенцията по храните проверява търговците на риба

Засилени инспекции преди Никлуден на търговците на риба стартира Агенцията по сигурност на храните.

Проверките ще обзет и комерсиалната мрежа, както и заведенията за публично хранене. Експертите поучават риба да се купува от тествани обекти, а не на инцидентен принцип от бусове или камиони на пътя.
БАБХ изтегли от пазара над 250 кг инфектирана с листерия пушена риба Пратката е от Румъния
Рибата изложена на тротоара пред магазините не е нарушаване на разпоредбите, само че единствено в дните преди празника и то в случай че е покрита с лед.

„ Прясната риба - първо като очи изпъкнали, бистри. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, слузта по тялото не би трябвало да е в щедро количество, люспите, които са компактно прилепнали към тялото - това също е симптом на прясната риба и това, че коремчето не е издуто”, изясни Галя Викоьова, специалист, БАБХ.

Освен това при натискане с пръст вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

Снимка: Ладислав Цветков

Обект на засиления надзор ще бъдат документите за генезис и сигурност на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, сходството на сградов фонд и съоръжение със законодателството за храните.

БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности или за сигурността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през уеб страницата на aгенцията или на телефон 0700 122 99.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР