„Засилен диалог с европейските институции и по-сериозен мониторинг“ е поискал

...
„Засилен диалог с европейските институции и по-сериозен мониторинг“ е поискал
Коментари Харесай

Заличава се постигнатият в България напредък по отношение върховенството на закона: Гешев

„ Засилен разговор с европейските институции и по-сериозен мониторинг “ е изискал пред евродепутати основният прокурор Иван Гешев. Той беше изслушан от мониторинговата група за наблюдаване на демокрацията в Европейския парламент.

„ Посланието ни е, че прокуратурата е извънредно обезпокоена, че през последните месеци съществено се заличава постигнатият прогрес след приемането на България в Европейски Съюз по линия на върховенството на правото и правата на индивида (…) Не се усещам горделив като българин да го кажа, само че все още аз и прокуратурата считаме, че е необходим по-сериозен разговор с европейските институции, в това число и по-сериозно наблюдаване на България, в това число по новия Механизъм за господство на закона “, изясни Гешев.

Той уточни, че анализът на прокуратурата на последните два парламентарни избора е посочил „ заобикаляне на закона “ и претърсвания без правосъдно позволение по отношение на малцинствени групи и инвалиди, като има „ нарушавания, които може да съставляват закононарушение “.

Иван Гешев разяснява още, че се следи и притеснителната наклонност за възобновление престъпността от началото на 90-те години.

"Освен корупцията се възраждат и други проблеми, жителите евентуално са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и доста други проблеми, които смятахме за решени ", сподели още той.

По думите му се установи нарушаване на закона, липсва на информиране на прокуратурата за нарушавания към лица в неравностойно състояние, които могат да са евентуални закононарушения.

"Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство би трябвало да има общи щабове по тези тематики. Министерство на вътрешните работи се пробва да изземе пълномощия на правосъдната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която считаме да водим е против престъпността ", сподели още той.

Прокуратурата е подготвена да взе участие в процеса на правосъдната промяна, сподели още основният прокурор.

"Имаме предпочитание за присъединяване в промяна. Не е почнала. Аз съм очевидец на всички промени от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, само че в никакъв случай не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите постоянно са трагични за правосъдната система. Целта е

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР