Защо европейските лидери в областта на отбраната говорят за война?

...
Защо европейските лидери в областта на отбраната говорят за война?
Коментари Харесай

Guardian: Защо европейските лидери на отбраната се готвят за война?

Защо европейските водачи в региона на защитата приказват за война? Вълна от безпокойствие е обхванала европейските министри на защитата и въоръжените сили. Тъй като политици и военни водачи считат, че нато-скептикът Доналд Тръмп може да бъде определен за идващ президент на Съединени американски щати. И че Русия може да не бъде изтласкана или победена в Украйна. Това трескаво въодушевление провокира от ден на ден предизвестия, че Европа може да се окаже въвлечена във война с Русия.

В същото време напрежението в Близкия изток продължава да нараства. Продължава нападението на Израел против Газа. Засилват се военните дейности със свързаната с Иран Хизбула в Ливан. Съединени американски щати и Обединеното кралство започнаха бомбардировки на следени от хутите региони в Йемен, с цел да спрат набезите против корабоплаването в Червено море.

Какво споделят политиците и генералите?

Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО, съобщи предходната седмица, че „ не е несъмнено, че ще реализираме мир “. И по тази причина „ се приготвяме за спор с Русия и терористичните групировки. Ако се стигне до него “ преди началото на най-голямото обучение от десетилетия насам, в което съгласно военния алианс вземат участие 90 000 военнослужещи.
Грант Шапс, английският министър на защитата, употребява още по-силен език. Като съобщи, че дивидентът от мира през Студената война е завършил. И че Обединеното кралство и неговите съдружници „ минават от следвоенен към предвоенен свят “. Като идеализмът е сменен от „ корав натурализъм “. Според него е време за превъоръжаване, с цел да се отбрани Европа от „ яростта на Путин “.

Миналата седмица немският министър на защитата Борис Писториус даде изявление. В което загатна, че въпреки към този момент да не е евентуално съветско нахлуване, „ нашите специалисти чакат интервал от пет до осем години, в който това би било допустимо “. Той добави, че Европа „ се сблъсква със обстановка на военна опасност … каквато не е съществувала от 30 години “.

Норвегия и Швеция също насочиха сходни предизвестия през последния месец.

 

 

Не е ли това просто всяване на боязън от страна на военните, които желаят повече пари?

Планирането на военни дейности, на далечни непредвидени обстановки, е това, което вършат военните. И постоянно има напън от страна на генералите и министерствата на защитата да харчат повече. Но войната в Украйна, която идващия месец ще направи две години, изчерпва запасите от муниции на Запада.

Междувременно наподобява все по-вероятно, че Конгресът на Съединени американски щати няма да гласоподава нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $. Тъй като републиканците ускоряват натиска върху договорката „ quid-pro-quo “ за повишение на сигурността на южната граница на Съединени американски щати.

Вълната от западни оръжия, предоставени до момента на Украйна, в това число немски танкове Leopard 2 и английски Challenger 2; американски бойни машини Bradley; американска, английска и френска ракетна артилерия с огромен обхват, както и муниции и артилерийски снаряди, не съумя да направи усещане на съветските фронтови линии. И в случай че бъдещата военна помощ от Съединени американски щати бъде спряна вследствие на безизходицата в Конгреса, Европа ще се бори да компенсира разликата.

Експертите се притесняват, че без Съединени американски щати Русия може последователно да обърне нещата в своя изгода.

В същото време Тръмп наподобява ще завоюва номинацията на републиканците след първичните победи в Айова и Ню Хемпшир. Спомените за предходното му президентство са мощни в Европа. На фона на въпросите за близостта на връзките му с Путин. И опасността му на срещата на върха на НАТО през 2018 година, че Съединени американски щати може да „ работят сами “. И да се оттеглен, в случай че другите страни не усилят личните си военни разноски.

 

 Guardian: Защо европейските водачи на защитата се готвят за война? Снимка: Tweeter

 

Какво може да значи това за НАТО?

Манфред Вебер, водач на консервативната Европейска национална партия в Европейския парламент, употребява изявление за Politico в четвъртък, с цел да разпространява концепцията, че Европейски Съюз би трябвало да поеме ролята на НАТО в отбраната на континента. Предлагайки „ европейски дирек на защитата “, който да включва нуклеарен чадър, обезпечен от Франция. Единствената нуклеарна страна в Европейски Съюз.

„ Когато виждам на тази година като европейски политик, първото нещо, което ни минава през мозъка, е Тръмп “, сподели той.

Сред някои политици от Европейски Съюз се приказва за нуждата от основаване на комисар по защитата на Европейски Съюз. Но действителността е, че тази маневра надали ще измести НАТО. Чиито членове с огромни армии включват Обединеното кралство (чиито лични нуклеарни оръжия са обещани на алианса) и Турция, както и Съединени американски щати. По-вероятно е членовете на НАТО да се опитат да се свият и да устоят президентството на Тръмп, както направиха от 2016 година насам.

Възможно ли е в действителност да се стигне до война с Русия?

Генерал сър Патрик Сандърс, началник на английската войска, допусна, че професионалната войска на Обединеното кралство е прекомерно дребна, с цел да издържи дълго в една всеобхватна война с Русия. И че ще е нужна „ гражданска войска “, с цел да се завоюва такава. Намеквайки за връщане към наборна военна работа при положение на изключителна обстановка. Въпреки че този сюжет беше отритнат от „ Даунинг стрийт “ като „ неполезна “ догадка, други европейски страни като Латвия и Швеция възраждат форми на военна работа. А Писториус съобщи през декември, че „ преглежда всички благоприятни условия “.

Но надалеч не е ясно, че Русия, колкото и нападателна да желае да бъде Путин, би имала потенциала да нападне страни членки на НАТО. По оценки на западното разузнаване 315 000 руснаци са били убити или ранени в Украйна. А силите на Москва нееднократно не са успявали да ударят по-малката си съседка. Безпокойството по отношение на поддръжката на Съединени американски щати може да е действително. Но опасността не е толкоз забележителна.

 

Източник – Guardian/Превод:SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР