Защо е това рекордно поскъпване в Истанбул? Никъде другаде наемите

...
Защо е това рекордно поскъпване в Истанбул? Никъде другаде наемите
Коментари Харесай

Златните жилища на Босфора: наемите в Истанбул скочиха до небесата


Защо е това рекордно повишаване в Истанбул? Никъде другаде наемите не порастват толкоз доста, колкото на Босфора - с цели 160 % за последните пет години. Неудържимо порастват и продажните цени. Какви са аргументите?

Изглед от Истанбул

Олчай Атик е студент. Миналата година е плащал 700 турски лири за стаята си, а през днешния ден наемът му е скочил до 1800 лири. По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване, наемите в Истанбул са се нараснали за пет години с цели 157 %, което е най-големият растеж в международен мащаб. А както излиза наяве от изследване на частния турски университет „ Бахчешехир ", наемите на жилища наоколо до университетите са се повишили още по-драстично - до 290 %.

900 евро наем за двустайно жилище

Германският " Ханделсблат " цитира резултатите от още едно проучване: изследване на градските управляващи в Истанбул е открило, че от началото на пандемията до момента наемите са се нараснали приблизително с 66 %. Севал Сенер от организацията „ Deep Poverty Network ", която изследва потребностите на бедните градски поданици в Турция, изяснява пред изданието следното: „ Хората без сигурни работни места изгубиха по време на пандемията огромна част от приходите си. И който не можеше да си заплаща наема, просто остана на улицата ". Междувременно единствено 2 % от жилищната повърхност в Истанбул са налични за хората с по-ниски приходи.

Потенциална купувачка по време на оглед: какъв брой ли коства това жилище?

Много от турците, които могат да работят от у дома, са прекарали по-голямата част от последната година и половина отвън огромните градове, споделя брокерката Асуман Айкут. След края на локдауна обаче те още веднъж са се насочили към градовете. Така търсенето пораства неимоверно, а около него и наемите, изключително в центъра на Истанбул. В квартал „ Бешикташ " да вземем за пример наемът за двустайно жилище е към 880 евро, без режийните разноски. В същото време минималната заплата в страната възлиза на 260 евро.
Редакцията предлага
Нищо чудно следователно, че 95 % от наемателите на жилища в Истанбул дефинират наемите си като прекомерно високи, а цели 41 % са изостанали с заплащанията. В идващите месеци растящите енергийни цени могат да вкарат мнозина в още по-големи финансови усложнения.

Брокерката Асуман Айкут изброява още аргументи за внезапния растеж на цените: измежду факторите за това развиване е и наредбата за. Програмата за преустрояване принуждава жителите на остарели здания за интервала на ремонта да се реалокират краткотрайно в друго жилище, което покачва търсенето на квартири за къс период и по този начин ги оскъпява още повече. Същевременно порастват цените на строителните материали - пресметнато в долари, бетонната арматура е поскъпнала за една година със 70 %, а защото лирата се обезценява от ден на ден по отношение на $, в този момент тази арматура коства в Турция повече от двойно спрямо предходната година.

Средната рента в Турция се е нараснала съвсем тройно от лятото на 2020 година, когато беше седем %. За да компенсират това, доста домовладелци са нараснали наемите фрапантно. Иначе казано - обратно на икономическите теории, нарасналите лихви в Турция са довели до инфлация на наемите, вместо да лимитират ценовия напън. - с над 30 % през първото тримесечие на тази година.

Кой купува недвижими парцели в Турция?

И още цифри: от януари до септември т.г. чужденци са закупили 37 479 жилища и къщи в страната - с 43,2 % повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. За чужденците цените са атрактивни поради слабата лира, а купувачите са най-вече от Иран, Ирак, Русия и Афганистан.

Що се отнася до жилищата, които се продават на относително ниски цени, от тях се интересуват доста от пристигналите в страната бежанци. По публични данни те са към 4 милиона, като над 97 % от тях живеят в естествени жилища, отвън бежанските лагери. А има и стотици хиляди нерегистрирани мигранти, които способстват за увеличение на търсенето. Според изследване на фондация " Хайнрих Бьол " 65 % от турците възприемат бежанците в страната като " икономическо задължение ".

*****

Вижте и това видео от архива ни:
За обмен: прелестните покои край Босфора
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР