Защо е толкова трудно на жените да свалят килограми след

...
Защо е толкова трудно на жените да свалят килограми след
Коментари Харесай

Ето защо след 40 г. се отслабва толкова трудно

Защо е толкоз мъчно на дамите да смъкват килограми след 40 години? Zdrave.to предлага позицията по тематиката на украинския диетолог доктор Людмила Денисенко, в която тя показва аргументите, пречещи на дамите да се избавят от наднормените килограми.

Женската хормонална система влияе освен на нашите нерви, само че и на тежестта ни. Жените знаят, че след овулация тялото стартира да се готви за допустима бременност: апетитът се покачва, а с него и тежестта, споделя експертът. Но сензитивните дами може да изпаднат в суматоха единствено при 1-2 кг повече, като се теглят. Това е обикновено, тъй като 3-4 дни до началото на новия цикъл освен се покачва апетитът, само че се случва и задържане на течности, което също се отразява на показанията на кантара.

“Затова не се тормозете - плюс-минус 1-2 кг през менструалния цикъл е безусловно обикновено. Възрастовите съмнения на тежестта са отново женски проблем. Често дами, покачили 10-15 кг към 40-та година, с отвращение установяват, че диетата, която преди им е пособия, към този момент не действа”, изяснява доктор Денисенко.

Уви, в младостта и обмяната на веществата е по-бърза, и физическите натоварвания работят по-ефективно. След 45 години, за жалост, се отслабва много по-трудно”.

Митове за отслабването

Пренастройката на метаболизма при дамите съответствува с климактеричния интервал (т.е., няколко години преди менопаузата). А забавянето на виталния темп и хормоналните промени са взаимнообусловени.

Нивото на “мъжкия” хормон тестостерон в женската кръв също стартира да спада, а точно той дава отговор освен за скоростта на мастната обмяна, само че и за повишаването на мускулите. Затова изтощителните тренировки във фитнеса няма да дадат резултат. Ако също така по природа сте склонни към напълняване, по-бързо ще ви се лепят непотребните килограми.

Опитайте гладко да понижавате калоричността на менюто си. Разбира се, никога не се оставяйте, казвайки си “какво да направя - годините се трупат”, а бъдете дейни и бодри. Няма различен метод да отложите физиологичното угнетяване на обменните процеси, в случай че не се борите с вялостта, сънливостта, загубата на сили и впрочем признаци на стареене.

“Мъжките полови хормони андрогените, в частност тестостеронът, играят роля и в половите проблеми за наднормено тегло. У всяка десета жена след 25-30 години поражда синдромът на поликистозните яйчници, когато те създават в остатък мъжки хормони.

И в този подтекст наднорменото тегло не е най-големият проблем. Това положение се показва в срив на менструалния цикъл, което пречи на зачеването. Неприятни последици от поликистозата са и нарасналото окосмяване на лицето, акне, фигурата се заформя като мъжки вид.

Хормоналните промени, съпътстващи възникването на поликистоза, постоянно се съпровождат с нараснала направа на инсулин - едно от основните “действащи лица” в регулирането на мастните ресурси. Разбира се, надалеч не всички страдащи от поликистоза напълняват, само че това не значи, че би трябвало да махнете с ръка. Значи, че е нужно да посетите ендокринолог и гинеколог”, добавя експертът.

Една от аргументите за наднормено тегло се крие в конституционните особености на дамата, простичко казано - в нейното телосложение. Има три групи фигури: слаб астеник (ектоморф), “нормален” нормостеник (мезоморф) и цялостен хиперстеник (ендоморф). Човек не всеки път принадлежи към единствено един от тези видове, има черти и от другите. Много е комплицирано да се промени телосложението, по тази причина е добре да усъвършенствате вашата фигура, наблягайки своите самостоятелни достолепия. Тези групи имат още и “геометрично-плодови” разлики (фигура правоъгълник, извърнат триъгълник, песъчлив часовник, ябълка, круша и прочее).

Ако формата на вашето тяло наподобява на ябълка (широка талия, тесни бедра), ще са ви нужни доста старания за събаряне на тежестта. Абдоминалната лой е доста плътна, с цел да може да се победи, нужно е повече време. Затова пък, в случай че съумеете да свалите килограми, имате повече шансове да се задържите стройни. Докато дамите с фигура във формата на круша (тънка талия, необятни бедра) дебелеят от всяка хапка. Затова е значимо да изчислявате калориите, изключително в случай че сте над 40 година

Напитки за намаляване

“Важно е да посетите експерт, тъй като може да става дума освен за възрастов хормонален срив. Причина за наднорменото тегло може да са цялостен лист от болести, започвайки от хипотиреоидоза (понижаване функционалността на щитовидната жлеза) и завършвайки с предиабет и диабет. Именно щитовидната жлеза при дамите към 40-те е измежду главните провокатори на наднорменото тегло. Ако се намалява количеството на хормоните на тази жлеза, обмяната на веществата се утежнява.

Хипотиреоидоза се среща при 10% от възрастните и поражда по голям брой аргументи. А деянията ѝ постоянно плашат с меланхолия, климакс, хиповитаминоза. Ако казусът се диагностицира в точния момент и се стартира терапия, обстановката ще се върне в нормата.

Или пък ненадейно стартира да пораства коремът, макар че не ядете повече от преди, за бременност не става дума, тогава аргументите може да са доста: тумори (злокачествени и доброкачествени) на матката и яйчниците; събиране на течности в коремната празнина (асцит); увеличение дължината на сигмовидното черво (долихосигма); както и прост запек. За да не се стигне до сериозна обстановка, се обърнете в точния момент към експерт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР