Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото

...
Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото
Коментари Харесай

Махнаха теменужки по нареждане на Борисов

Защитен тип ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на Автомагистрала " Европа ", оповестиха от Агенцията " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Преди дни, до момента в който инспектираше строителството на автомагистралата министър председателят Бойко Борисов персонално подреди на зам. - министър Николай Нанков всички теменужки да бъдат преместени деликатно и да няма нито една стъпкана.

Предприетите действия са част от ограниченията за запазване на околната среда при реализацията на плана. Решението по Оценка на въздействието върху околната среда планува изместване на дребна популация от ниска теменуга, която пораства в разпознати местообитания, попадащи в трасето на пътя София-Калотина, наоколо до Алдомировското тресавище. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 година с категория " липсващ тип ", а в изданието от 2011 година е с категория " заплашен тип ".

Преместването на предпазеното растение е направил екип от специалисти в края на юни, преди да е приключил процесът на цялостно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръскването на семената да стане на новото местообитание, което е идентично на настоящето и е в предпазената околност " Алдомировско тресавище ".

Планът за преместването на предпазените растения е координиран с РИОСВ-София и с община Сливница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР