Четири години България цикли. България е на пауза. Това е

...
Четири години България цикли. България е на пауза. Това е
Коментари Харесай

Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни

„ Четири години България цикли. България е на пауза. Това е изрично изгубено време. Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като опция за излаз ", разяснява в „ Тази събота " по бТВ Първан Симеонов, социолог от „ Галъп интернешънъл ".

„ Ние сме в преддверието на рецесия на демокрацията. Това е огромният въпрос. Кой е този излаз? Въпросът е на наличие - могат ли политиците да предложат такова ", добави той.

„ Протестните настроения избиват през най-неподозирани места. Обикновено избиват през някой нов огромен. На тези избори подобен няма да се явява. Очакването е към Радев в бъдеще. Те могат да избият на разнообразни места. Достатъчно е да отворите YouTube и да видите какъв брой забавни представители има там, които притеглят интерес. Появяват се хора, които описват противоположното на утопиите. Те са реакция. Тази социална реакция може да избие през неподозирани места. Ваня Григорова се трансформира в звезда. Проблемът в този момент е, че няма обединяване, както за локалните избори. На втория тур в София се събра към нея доста протестен избор, само че не в този момент нямаме втори тур. Сега ще би трябвало да има достоверен избор ", уточни Първан Симеонов.

„ Затъваме, хора. България си отива пред очите ни. Смятаме някакви формули по цели дни и по този начин живеем в последните четири години. Погледнете накъде вървят индикаторите на интензивността. Погледнете къде бяха след последните упражнение за махане на машините и къде беше доверието в изборите - на дъното. Хората се скриха от екзитпола, с цел да не кажат за кого са дали своят вот. Това са признаци на заболяване на представителството ", добави Първан Симеонов.

„ Неведнъж е имало месиански излаз от тази обстановката. И при изчерпването на двуполюсния модел с идването на Симеон Сакскобургготски, и с неналичието на доверие при „ Тройната коалиция " и идването на Бойко Борисов. Това няма да стане на тези избори, само че се освобождава такова пространство за някой, който да направи революционна смяна в електоралната картина, сподели политологът Димитър Ганев от организация „ Тренд ".

„ Освен вид за нов избавител, аз не изключвам опцията за нови месиански хрумвания. Има представители, които се застъпват за президентска република и упорстват, че парламентарната република е изчерпана. Би могло да има сходно предложение, само че това магическо хапче няма да ни излекува ", добави той.

„ Протестен избор се натрупа повече от година и половина. При предходни случаи протестният избор е подкрепял партия, само че в този момент е избрал да не упражнява правото си на глас. Очакваме същата или много сходна изборна интензивност ".

Според него „ Солидарна България " и „ Синя България " имат капацитет на идните избори, само че зависи от акциите, които ще развият.

„ Трябва да вършим разлика межди локални и парламентарни избори. Ваня Григорова се яви на мажоритарни избори за кмет на София, а в този момент е съпредседател с Мая Манолова на коалиция. Ваня Григорова се възползва от слабостта на двата огромни субекта в София, което съумя да надуе резултатите, само че не в този момент това е обстановката сега. Сега виждам три разновидността - да има повтаряне на сглобката, кабинет към ГЕРБ, Движение за права и свободи и трета партия или нови избори ", разяснява още Димитър Ганев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР