Засега няма опасност Етрополе да остане без вода, заяви зам.-кметът

...
Засега няма опасност Етрополе да остане без вода, заяви зам.-кметът
Коментари Харесай

Водата в Етрополе е негодна за пиене, улиците са в тиня и кал, а щабът се готви за нови порои

Засега няма заплаха Етрополе да остане без вода , съобщи зам.-кметът Станка Димитрова. Тя заяви, че две от помпите в помпената станция не работят поради придошлите води на река Малки Искър. Поискали сме помпи и ще се ремонтира, уточни Димитрова.

Изграждат насипи тук-там в кварталите на града, където има заплаха при последващи дъждове реката да прелее.

Ще купим минерална вода за готвене за детските градини в града, сподели още Димитрова откакто от " ВиК ЕООД-София предизвестиха, че водата в Етрополе да не се употребява за питейни потребности, тъй като е с влошени качества . За битови потребности няма проблем да се употребява, изясни Веселка Борисова, механически началник на " Район Етрополе " към сдружението. Тя уточни, че водата от Речно водохващане (РВ) " Кози дол " е с нараснала мътност, заради съществуване на наноси и пясък, разследване от проливните дъждове, които се изляха там от няколко дни.

В момента екипите на ВиК чистят и идва чиста вода, което е добра вест за жителите на общината. След като бъдат завършени дейностите по почистването, ще бъде пусната водата за общинския център единствено от РВ " Кози дол ", за останалите речни водохващания като " Влайковица ", към момента няма опция. Голямото количество вода е затлачило всичко с камъни, наноси и пясък. На едно от местата даже има тръба, която е изкривена, описаха от ВиК сдружението.

Помощ в разчистването оказват екипи от рудник " Елаците-Мед АД ", багери копаят, слязла е техника, която оказва помощ в разчистването на града.

Водохващане " Кози дол " работи на 50-60%, само че в региона още веднъж стартира да вали , означават още от " ВиК " ЕООД - София. Помпената станция работи от 4 ч. тази заран.

Ситуацията в град Етрополе към този момент се успокоява, въпреки всички улици да са в тиня и кал.

Вчера към 19 часа в региона на Етрополе се разви стихия със обилни превалявания. По данни на Министерство на вътрешните работи запушеното корито на река Малки Искър е провокирало наводняване в западната част на града. Екипи на пожарните служби в Етрополе и Пирдоп са отводнили 14 адреса. Заради придошлите води на реката отчасти е опустошен мост, който води към помпената станция на града.

По-рано събрали се локални поданици на мястото на помпената станция, където беше отвеян мост, разясниха, че под реката минава тръбата, която обезпечава вода за обитаемото място и в случай че тя се спука целият град остава без вода. Също по този начин показаха терзания поради изобилните дъждове, които се чакат в региона този следобяд. На място има екскаватор, който е изчистил част от образувалите се тапи от дървета и камъни. Машината стои на място, в случай че се наложи още веднъж да извърши разчистване.

" За пет минути равнището на реката се подвигна с метър и половина. Трябва всяка пролет и есен да се чистят корита и канавки, по тази причина стават тези проблеми, не се чисти ", разяснява гражданин на Етрополе, живеещ наоколо до моста. Той описа, че водата е преливала на един метър над моста, поради образували се две тапи.

Събралите се в региона на помпената станция етрополци описаха още, че от кметството са им споделили, че нощес е бил изтърван язовира, наоколо до града, тъй като е почнал да прелива.

Кризисният щаб в града продължава работа. От обяд стартира описването на вредите, както и да се обясни от какво имат потребност засегнатите от бедствието хора.

В момента придвижването на транспортни средства е прекратено и екипи на Агенция " Пътна инфраструктура " правят разчистване на сектора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР