Заседанията във Варненския административен съд по делото за отказания добив

...
Заседанията във Варненския административен съд по делото за отказания добив
Коментари Харесай

Делото за отказания добив на природен газ в Добруджа е пред финал

Заседанията във Варненския административен съд по делото за отказания рандеман на природен газ в Добруджа завършиха тази седмица. Делото стартира през месец май 2018 година, откакто компанията „ Русгеоком “ получи негативно мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна на капиталовия ѝ план за рандеман на газ в землищата на 18 обитаеми места в община Генерал Тошево. Проведени по него бяха общо 11 съвещания, като в този момент последната дума е на съда, който би трябвало да се произнесе след към месец. На 19 април беше показана и последната експертиза – здравно-екологичната. 

Темата за рандеман на природен газ в Тошевско прикова публичното внимание през 2017 година, когато локалното население организира поредност от митинги, приключили с образуване на локален референдум, на който близо 97% от гласоподавателите се оповестиха срещу добива на каквито и да било подземни естествени благосъстояния в района. Въпреки това мнението на хората не беше зачетено от страната и стартира дългата правосъдна борба. 

През есента на 2017 година в община Генерал Тошево за първи път тематиката за земеделието беше изместена от нещо друго, което тревожеше локалните поданици, а точно – капиталовото желание на компанията „ Русгеоком “ за създаването на 41 сондажа в землищата на 18 обитаеми места за рандеман на природен газ в района. Сформира се Инициативният комитет против добива на газ в Тошевско, проведоха се осведомителни срещи, четеше се обемния отчет на компанията вложител и всички старания бяха ориентирани към прекъсване на сходни капиталови апетити, които желаеха да дълбаят плодородната земя на Добруджа. По това време, както и по времето на всеобщите митинги, страната мълчеше. Мълчеше се и за сериозните планове и на друга компания, която искаше да стартира изследване за съществуване на природен газ в община Каварна. И когато стотици поданици излязоха на площада, когато стотици аграрни машини заеха улиците на Генерал Тошево, а моторите на десетки мотори огласяха дребното добруджанско градче, стана ясно, че никой не се интересува от мълчанието в София и локалните хора ще предизвикват референдум, проведен от локалната власт. Три години и 11 съвещания по-късно тематиката продължава да вълнува хората, тъй като нищо към момента не е завършено, въпреки такива да бяха техните очаквания. Атанас Атанасов, един от учредителите на Инициативния комитет, споделя, че протичащото се в Генерал Тошево е образец за проблеми в устройството на страната и в нейното законодателство.  

Дона Пикард от Института за проучване на обществата и знанието при Българска академия на науките е заинтригувана страна по делото от самото му начало. Тя е взела участие и в правенето на Мораториума върху потреблението на фракинга в България , по тази причина и продължава отбраната от сходни капиталови планове и в залата на Варненския административен съд. По думите ѝ най-трудната част от делото е било да се уточнят експертизите и движимостите лица. 

Пикард показа, че някои от специалистите в съда са се пробвали да потвърдят, че капиталовото желание за рандеман на природен газ не крие опасности, други обаче са били на противоположното мнение.  

Основните страхове на локалното население и до момента са свързани с технологията на извличане на природен газ и прекосяването през водоносния небосвод, така наречен Малм-валанж, който е най-големият източник на вода в Североизточна България.  

Атанас Атанасов от Инициативния комитет е подготвил отворено писмо до депутатите, само че сегашната политическа обстановка в България го кара да изчака с изпращането му, защото счита, че страната ни върви към предварителни избори.   

Каузата за Генерал Тошево продължава най-малко до произнасянето на Административния съд във Варна. Предстои да забележим по какъв начин ще продължи и дали този път депутатите ще чуят проблемите на хората. 

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР