- Зарядни станции на всеки 60 км за автомобили, на

...
- Зарядни станции на всеки 60 км за автомобили, на
Коментари Харесай

ЕП: Нови правила за повече зарядни станции и по-екологични морски горива

- Зарядни станции на всеки 60 км за коли, на всеки 120 км за камиони и рейсове и станции за зареждане с водород на всеки 200 км

- Зареждане без абонамент и възнаграждение за различно гориво за kWh, кг, минута или сесия

- По-екологични морски горива за контейнеровози и пътнически кораби

Екологичен потенциал утвърди нови правила за повече станции за различни горива за коли и камиони, просто и елементарно зареждане и по-чисти морски горива.

Новите правила са част от пакета „ Подготвени за цел 55 през 2030 година " - проектът на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година Те целят декарбонизация на превоза.

По-лесни за потребление станции за зареждане

Евродепутатите съумяха да договорят разпореждания, според които до 2026 година електрически зарядни станции за коли с мощ от минимум 400 kW ще би трябвало да бъдат ситуирани най-малко на всеки 60 км по маршрутите на главната мрежа TEN-T, като мощността на мрежата ще се усили до 600 kW до 2028 година За камиони и рейсове такива зарядни станции би трябвало да се подсигурят на всеки 120 км. Те следва да бъдат конфигурирани на половината от основните пътища на Европейски Съюз до 2028 година, с мощ от 1400 kW до 2800 kW според от пътя.Държавите от Европейски Съюз би трябвало да подсигуряват разполагането на станции за зареждане с водород на минимум 200 км по главната TEN-T мрежа до 2031 година

За потребителите на транспортни средства, работещи с различно гориво, би трябвало да се обезпечи опция да заплащат елементарно на зарядните пунктове (с платежни карти или безконтактни устройства и без да е належащо да имат абонамент), а цената на тези горива ще би трябвало да се демонстрира за kWh, kg или за минута/сесия. Членовете на Екологичен потенциал подсигуряваха, че Комисията ще сътвори „ база данни " на Европейски Съюз по отношение на данните за различните горива до 2027 година, с цел да се даде на потребителите информация за наличността, времето за изчакване или цената на другите станции.

По-екологични морски горива

Евродепутатите одобриха и нови правила за по-чисти морски горива. По време на договарянията със Съвета те подсигуряваха, че корабите ще би трябвало последователно да понижат излъчванията на парникови газове, като лимитират количеството парникови газове в употребяваната от тях сила (под нивото от 2020 г.) с 2% от 2025 година нататък до 80% от 2050 година нататък. Това ще се ползва за кораби с брутен тонаж от 5000 тона, на които по принцип се дължат 90% от излъчванията на CO2, и за цялата сила, употребена на борда на пристанищата на Европейски Съюз или сред тях, както и за 50% от силата, употребена при плавания, когато пристанището на тръгване или идване е отвън Европейски Съюз или в най-отдалечените райони на Европейски Съюз.

За да се понижи доста замърсяването на въздуха в пристанищата, от 2030 година нататък контейнеровозите и пътническите кораби ще бъдат задължени да употребяват електрозахранване на брега за всички потребности от електрическа енергия, до момента в който са закотвени на кея в огромните пристанища на Европейски Съюз. Благодарение на членовете на Екологичен потенциал новите правила дефинират цел за 2% потребление на възобновими горива от 2034 година, в случай че Комисията рапортува, че през 2031 година възобновимите горива от небиологичен генезис съставляват по-малко от 1% от горивния микс.

Цитати

Докладчикът на Парламента по отношение на инфраструктурата за различни горива Петър Витанов (С&Д, България) съобщи: „ Използването на по-устойчиви, възобновими и ефикасни енергийни решения в транспортния бранш ще помогне за понижаване на излъчванията на парникови газове и замърсяването на въздуха, ще усъвършенства качеството на живот на жителите и ще сътвори нови висококачествени работни места. Новите правила ще спомогнат и за разгръщането на повече инфраструктура за зареждане и ще я създадат толкоз лесна за потребление, колкото и обичайните бензиностанции ".

Докладчикът на Парламента по отношение на устойчивите морски горива Йорген Варборн (ЕНП, Швеция) съобщи: „ Новите правила дефинират най-амбициозния в света път за декарбонизиране на морския превоз. Те са ориентирани към 90 % от излъчванията на CO2 в морския превоз, като в същото време защищават най-малките корабособственици и пристанища от разноски и административна тежест. Те трансформират Европа в водач в основаването на търсене за устойчиви горива и насърчаването на нововъведенията ".

Следващи стъпки

Новите правила по отношение на инфраструктурата за различни горива бяха признати с 514 гласа „ за ", 52 гласа „ срещу " и 74 гласа „ въздържал се ", а новите правила по отношение на устойчивите морски горива бяха подкрепени с 555 гласа „ за ", 48 гласа „ срещу " и 25 гласа „ въздържал се ". След като Съветът утвърди и двата закона, разпоредбите за инфраструктурата за различни горива ще се ползват шест месеца след влизането им в действие, а разпоредбите за устойчивите морски горива ще се ползват от 1 януари 2025 година

С приемането на новите правила Парламентът дава отговор на упованията на жителите да се усъвършенства съществуващата транспортна инфраструктура от екологична позиция и да се насърчи екологосъобразното мореплаване, както е изразено в оферти 2(7) и 4(5) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР