Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника

...
Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника
Коментари Харесай

Трима огнеборци пострадаха при потушаването на пожара край Бургас

Заради разрастването на огъня е образуван специфичен щаб от началника на националната пожарна. 8 екипа огнеборци, горски чиновници, 30 военни и два хеликоптера от сутринта се борят със стихията, с цел да не стигне до селото.

" Овладян, да, само че не и локализиран, продължава да се развива. В момента, откакто спасихме селото, разпределяме към този момент екипите, които имаме на място, тъй че да го локализираме и след това да бъде загасен. През целия ден има доста мощен вятър и това затруднява всички ни ", изясни гл. комисар Александър Джартов, шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

" Обявихме отчасти бедствено състояние, с цел да получим поддръжка от военните и въпросните хеликоптери. В момента към този момент границите на селото са обезопасени, ще останат наблюдаващи допустимо най-късно, в това число и пожарни ", сподели Пламен Янев, регионален шеф на Бургас.

В епицентъра на стихията пострадаха трима огнеборци. На един от тях се наложи да му бъдат направени вливания.

" Леко е обгазен, ниско кръвно, включваме нещата, не се е хранил, виждате какво е. Просто овладяваме обстановката. Няма изгаряния, няма счупвания ", сподели Недялко Генчев, фелдшер в ЦСМП-Средец.

Дежурни от всички екипи, които се включиха в гасенето на пожара, ще останат тази нощ в село Кубадин по местата, където огънят вероятно може да пробие, а сутринта ще бъде изработен нов обход, сподели още регионалният шеф на Бургас. В момента към селото е построена предпазна линия, която ще се следи до на следващия ден сутринта по какъв начин ще се развие. И се следи фронтът на пожара към други горски масиви, където също сме подхванали дейности да не се популяризира ", уточни още Янев.

Над 5000 декара смесена гора към този момент е изгоряла. Причините за огъня все още са незнайни.

Пожар в Старозагорски минерални бани

Пожар избухна следобед в неделя и северно от детската градина на Старозагорските минерални бани. На място са изпратени екипи на пожарната. В гасенето на огъня са се присъединили и доброволци, заяви кметският наместник на селото Станчо Станчев пред БНР. По непотвърдена информация пожарът е зародил вследствие на паднало дърво, което къса жиците на далекопровод. 

Над 30 часа продължава битката с огъня в Сакар планина

В община Свиленград оповестиха бедствено състояние поради пожара, а със заповед на регионалната администрация се не разрешават всички действия в горски и аграрни площи. Висока температура, мощни пориви напразно и пламъците се разпростряха на 15-километров фронт при Младиново, Пъстрогор и Момково на повърхност от 10 хиляди декара. Знае се, че пожарът е тръгнал след разчистване на пасбище в землището на село Младиново.

" Такива са догатките - че пасбище на Младиново е било почиствано и оттова е тръгнал огънят. Засега обаче безапелационни такива доказателства няма ", сподели регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът към момента не е овладян: " Остава комплицирана ситуацията, екипите не престават работа. Огънят не се разраства на север на запад, само че тежък е теренът в сектора на изток ", изясни Райчева.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР