Заради пандемията с COVID19 спадът при издаването на нови заглавия

...
Заради пандемията с COVID19 спадът при издаването на нови заглавия
Коментари Харесай

Заради пандемията спадът в издаването на нови книги достигнал 90%

Заради пандемията с COVID19 спадът при издаването на нови заглавия в страната доближава 90 на 100, сподели през днешния ден за Българска телеграфна агенция Десислава Алексиева от Управителния съвет на асоциация "Българска книга " преди откриването на най-голямото пътуващо книжно ревю у нас. В 11-о издание на Алеята на книгата във Варна, което ще продължи до 9 август, се показват над 50 родни издателства. Организатори на събитието са асоциацията и общината в крайморския град.

Поръчките на книги онлайн по време на пандемията надалеч не съумяха да компенсират загубите поради всеобщото затваряне на книжарниците, добави Алексиева. Тя посочи, че е направено изследване измежду издателите и разпространителите, което демонстрира, че спадовете са сред 50 и 70 %.

Намаляването на Данък добавена стойност за сектора на 9 на 100 е глътка въздух за сектора, само че тази мярка би трябвало да стане непрекъсната, с цел да има цялостен резултат, уточни Алексиева.

По думите ѝ повода е, че книгите не са бързооборотна стока, а по-скоро дълготрайна инвестиция. Алексиева посочи, че секторът би получил поддръжка, в случай че бъде уголемен обсегът на програмата "Помощ за книгата " на министерството на културата. Според нея добре би било да има повече преводи от български на непознати езици, както и да се подкрепи издаването на книги от български създатели. От асоциацията работят интензивно и за трайно въвеждане на библиотечния стандарт, което би дало опция тези културни институти да купуват повече заглавия. Трябва да се има поради обстоятелството, че в изискванията на свиваща се стопанска система, библиотеките са от извънредно значение, тъй като обезпечават достъп до книгите и за хора, които нямат финансови благоприятни условия да заделят пари за литература, сподели Алексиева.

Народно събрание одобри: 9% Данък добавена стойност за заведения за хранене, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Тя заяви, че от асоциацията работят интензивно и за изработването на ясна идея за учебните библиотеки, чийто брой през последните години понижава все по-драстично. По думите ѝ задачата е те да възстановят позицията си на съществени центрове за поощряване на четенето в учебна възраст, което ще помогне и за възстановяване на функционалната просветеност на децата.

Алексиева добави още, че в партньорство с една от огромните социологически организации в България е направено изследване измежду варненци за отношението им към Алеята на книгата. 94 на 100 от интервюираните поданици на града са изразили цялостно утвърждение за провеждането на тази културна самодейност, а над 80 на 100 от тях са одобрили мястото и времето на провеждането й. Тези позитивни резултати ни радват доста, само че не са изненадващи като се има поради, че преди близо 100 години тъкмо във Варна е извършено първото книжно ревю в България, добави Алексиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР