Заради очакваните рекордно високи температури през почивните дни Министерството на

...
Заради очакваните рекордно високи температури през почивните дни Министерството на
Коментари Харесай

Горските пожари са двойно повече, отколкото през 2016 г.

Заради предстоящите рекордно високи температури през почивните дни Министерството на земеделието припомня на жителите да бъдат бдителни при боравене с огън и преносима техника наоколо до горски територии.

Министерството приканва хората да бъдат деликатни и да пазят горите от пожари.

От началото на тази година са зародили над 200 пожара в горски територии, което е над два пъти повече от същия интервал на 2016 година, като са наранени над 10 хиляди декара гора. Над 97% от записаните пожари са провокирани от човешки дейности, а най-често става въпрос за немарливост и несъобразителност.

Глоба от 500 лева се постанова при паленето на огън навън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата глоба се постанова и за палене на огън в горски територии отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства.

Горските стражари молят за нараснало внимание и при дейната селскостопанска работа през летния интервал. Паленето на стърнища и растителни останки в земеделските земи е неразрешено.

Стопаните би трябвало да са доста деликатни и при работа със селскостопанска техника по време на стартиралата беритба.

Министерството напомня, че при подозрение за пораждане на пожар, незабавно би трябвало да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са признати над 1000 позвънявания за зародили пожари в горите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР