Заради нехайството на културното ведомство проектът за Музея на „Българския

...
Заради нехайството на културното ведомство проектът за Музея на „Българския
Коментари Харесай

Гражданско сдружение: 5 години чакаме МК да изгради музея „Българския 20-ти век”

" Заради нехайството на културното ведомство планът за Музея на „ Българския 20-ти век” е до под кривата круша " , сигнализира гражданско съдружие. " Министър Банов, къде е обещаният от Министерството на културата още преди 5 години Музей,,Българският XX век?”, питат от Форум „ Свободна публицистика “.
Цяла петилетка време не стигна на служителите от културното министерство да предизвикват стартирането на плана за основаването на музея, който трябваше да показа близкото минало на страната ни през 20-ти век, показват от организацията. От там напомнят, че на 22.10.14 година в формалния уебсайт на Министерството на културата е оповестена оптимистичната информация, че „ министърът на културата ще взе участие в основаването на културна организация – Музей,,Българският XX век”.
„ Предвижда се музеят да бъде ситуиран в част от някогашната Софийска минерална баня – една от емблематичните здания на столицата”, дават обещание в същата обява от културното ведомство. В това време, точно през октомври 2014 година заместник-министър на културата на България е Боил Банов, който от пролетта на 2017 година се изявява към този момент и като министър, прецизират от Граждански конгрес „ Свободна публицистика “.
" Министерството на културата ще взе участие в основаването на Музей на Българския ХХ век. Кабинетът даде единодушието си министърът на културата да взе участие в основаването на културна организация – музей,,Българският XX век”. Освен страната, в нея ще вземат участие Институтът за проучване на близкото минало и Столична община. Предвижда се културната организация по смисъла на Закона за протекция и развиване на културата да бъде с название „ Българският XX век” и да бъде записана по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на активност в социална изгода ", гласи информация от уеб страницата на Министерство на културата.
Предмет на нейната активност ще бъде основаването на културен център-музей със смесено присъединяване, в който ще се показа близкото минало на страната ни през 20-и век. Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и полемиката за предишното. По този метод ще се основават публични и интелектуални принадлежности за схващане и оценка, както на предишното, по този начин и на сегашното.
Днес, близо пет години по-късно, въпросният Музей към момента липсва, макар че в Централна минерална баня в София има задоволително свободни площи и неусвоени пространства за неговото откриване и сполучливо действие, установяват от гражданското съдружие. Основната виновност за по този начин и неслучилия се музей,,Българският XX век”, в който трябваше да бъде показана истината за спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта през Втората международна война, а младежите щяха да научат доста повече и за събитията у нас в интервала 1944 година – 1989 година, както и за първите години от прехода към народна власт, явно е в протакането, цялостното безхаберие и безнаказаност на служителите в културното министерство, съгласно организацията на жителите.
Според тях, нежеланието на държавните служители да дадат старт на плана за основаването на значимия за националната ни памет музей, който можеше да бъде основан с европейско финансиране по Направление „ Европейска памет за предишното " - Програма „ Европа за жителите " 2014-2020 на Европейски Съюз, основава съществени спънки пред обективния прочит на историята от интервала на тоталитаризма. " За да сме виновни към новите генерации, би трябвало да им предадем обстоятелствата и за трагичните събития от втората половина на 20-ти век, както и да им покажем, че и ние, българите, също имаме своята история на непокорство и опозиция против тоталитарния режим, акцентират от Форум „ Свободна публицистика “.
Идеята на този предстоящ музей е освен да покаже живота на елементарните хора в комунистическото ежедневие, само че и да помогне на младите да придобият по-задълбочена визия за дисидентството и неговите прояви в годините на тоталитаризма, да научат за ролята и приноса на интелектуалци и писатели дисиденти във времената, когато режимът не допускаше и преследваше всяка изява на инакомислие , допълват от сдружението.
В умозаключение членовете на организацията показват вярата си, че въпреки всичко депутатите от Комисията по просвета и медии в 44-то Народно заседание ще подсетят министър Боил Банов за уговорката му към основаването на Музея,,Българският XX век”, който е извънредно логичен и публично важен план и затова откриването му не трябва да се протака и отсрочва с години, означават от гражданското съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР