Заради грешки и съществени процесуални нарушения, които накърняват правата на

...
Заради грешки и съществени процесуални нарушения, които накърняват правата на
Коментари Харесай

Съдът върна прокуратурата на поправителен по делото за източените данни от НАП

Заради неточности и основни процесуални нарушавания, които накърняват правата на подсъдимите, състав на Софийския градски съд върна делото за източените персонални данни от базата на Националната организация за приходите на прокуратурата, с цел да ги поправи. В правосъдната зала се разбра, че след траяло близо 4 години следствие прокуратурата не е съумяла да напише задоволително първокласен обвинителен акт, който да издържи в съда.

Така делото за източените през лятото на 2019 година данни от Националната организация за приходите (НАП) се връща още веднъж в прокуратурата, която би трябвало да поправи обвинителния акт и да го внесе още веднъж в съда.

 Фалстарт беляза делото за източените данни от Национална агенция за приходите Фалстарт беляза делото за източените данни от Национална агенция за приходите

Разследването по делото беше стартирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура. След офанзивата против сървърите на организацията, осъществена в края на юни 2019,, а Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с Национална агенция за приходите обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата.

След първичната шумна акция на държавното обвиняване и повдигнатите тогава обвинявания, в този момент подсъдимите останаха двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков. Първоначално упрекнатите бяха трима, само че делото против комерсиалния шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков е било прекъснато, евентуално поради липса на задоволително доказателства против него.

Разследването на огромния пробив в базата данни на организацията и приключването на персоналните данни в интернет през лятото на 2019 година завърши още през март предходната година, когато са били предявени всички материали по делото на обвинените. То обаче е било импортирано в Софийския градски съд едвам в края на 2022 година, въпреки че срокът за внасяне от прокуратурата е един месец. Първото съвещание по делото през март бе отсрочено, защото прокуратурата не е спазила периода и не е връчила в точния момент копие от обвинителния акт на Кристиян Бойков.

Какво е объркала прокуратурата

В обвиняването са комплицирани имена, в обстоятелствената част не е разказано в детайли и съответно с какви дейности и бездействия всеки от двамата подсъдими - притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков са направили закононарушенията, за които са упрекнати.

Според правосъдния състав, позволените нарушавания са лишили подсъдимите от опцията да научат в какво закононарушение са упрекнати и по този начин е лимитирано правото им на отбрана. Магистратите подсетиха, че е безусловно наложително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат разказани в хронологична поредност дейностите на подсъдимите по осъществяване на закононарушението. Освен това съдът установи и други проблеми - несъгласие за формата на виновност. На някои места се показва, че подсъдими са работили при " възможен предумисъл ", а на други места написа, че е " директен предумисъл ".

 Кристиян Бойков е обвиняем за източването на персонални данни от сървърите на Национална агенция за приходите.
© Велко Ангелов

Кристиян Бойков е обвиняем за източването на персонални данни от сървърите на Национална агенция за приходите.

Вместо да се посочат съответните дейности или бездействия на подсъдимите, в обвинителния акт прокуратурата е преразказвала свидетелски показания и е анализирала изводи на експертизи, въз основата на които са направени заключения и изводи. Освен това съдът напомни, че подсъдимите имат право да изискат кратко правосъдно разследване, при което няма да бъдат разпитвани всички очевидци, а те ще признаят всички обстоятелства и условия, разказани в обвинителния акт. На обвинителния акт ще стъпи и присъдата.

" За да има опция да се приложи пълноценно тази наредба, абсолютно условие е обстоятелствената част от обвинителния акт да съставлява акуратен прототип на обстоятелствената част на присъдата. С този обвинителен акт е невероятно да се постанови презицен краен правосъден акт, което накърнява правата на всички страни в процеса и накърнява правораздаването ", мотивара се още съдът. Решението не е дефинитивно и прокуратурата може да го оспори в 7-дневен период пред Софийския апелативен съд.

Разследването стана известно освен поради огромното приключване на данни от Национална агенция за приходите, само че и поради оповестените от прокуратурата на няколко пъти данни и материали от делото и изявлението на наблюдаващия прокурор по време на конференция пред публицисти. Тогава прокурор Евгения Станкова разгласи, че " Тад груп ", като пуснат пръскачките пред Народното събрание.

Всичко по тематиката за източените персонални данни от приходната организация, обвиняванията против чиновници в " ТАД груп " и следствието -.

Как юрист Ясен Крайчев осъди Национална агенция за приходите за изтекли данни четете и

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР