Заповедта за забрана на бъдещото строителство и др. дейности в

...
Заповедта за забрана на бъдещото строителство и др. дейности в
Коментари Харесай

Забраните в "Калиакра" се отнасят за много малка част от територията, увери екоминистърът

Заповедта за възбрана на бъдещото строителство и други действия в предпазената зона " Калиакра " се отнаса единствено до доста дребна част от територията - понто-сарматски степи, сподели пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В края на предходната седмица поданици на района стачкуваха против заповедта на министъра от юли, като показаха опасения, че с нея се не разрешава земеделската активност в района. Днес министърът изясни, че възбраната за разораване се отнася само до степите, по-голямата част от които са държавни.

" Има една част, която е частна, и това са 7600 дка, те би трябвало да бъдат нанесени върху кадастъра ", изясни през днешния ден Димов. Той посочи, че тази земя по този начин или другояче е неплодородна, а за останалата част от Добруджа няма никакво ограничаване за земеделие. На Калиакра се намират последните понто-сарматски степи, оживели в Европа и те попадат в предпазената мрежа " Натура 2000 ". Повече за степите и за капиталовите планове в региона четете тук.

Димов напомни, че въпросът с " Калиакра " е от повече от 10 години и че против България има неоправдателно решение. Ако страната не вкара възбраните, я грози еднократна санкция в размер на няколко милиона евро, плюс ежедневни санкции от порядъка на 20 хиляди Евро.

Според него митингите на хората се дължат от една страна на недоумение на заповедта, а от дръуга – че са срещу проекта за ръководство. " Този скандал избухна заради очевидното недоумение, че тази заповед обгръща една доста дребна зона ", сподели той и уточни, че във вторник предстоят публични разисквания. Той разяснява думите на премиера Бойко Борисов от през вчерашния ден, че би трябвало да се откри едно " положително българско решение " на проблема. " Доброто българско решение ще рече, че в случай че другите ползи бъдат уравновесени, аз ще мога да убедя Европейска комисия, че това е положително ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР