Запомнете датата 27-ми юли и я отбележете в календарите си,

...
Запомнете датата 27-ми юли и я отбележете в календарите си,
Коментари Харесай

Задават се Кървава Луна и най-дългото затъмнение за века. Как ще ни повлияе това?

Запомнете датата 27-ми юли и я отбележете в календарите си, тъй като на нея ще се случат няколко извънредно редки галактически феномени, които ще можем да следим и от територията на България.

През лятото ще има лунно затъмнение с най-голямата дълготрайност от един век насам.

На 27 против 28 юли ще се случи най-продължителното затъмнение от век насам и ще бъде очевидно от България. Това ще бъде в действителност много дълго затъмнение, което ще продължи съвсем 4 часа, а цялостна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят и ще се появи така наречен Кървава Луна.

 жена луна Thinkstock

Тази година в края на юли ще има още едно забавно събитие, което се случва един път на 15 години. Отново ще се случи на 27 юли. Планетата Марс ще бъде в съпротива със Слънцето. Явлението се назовава велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде извънредно ярка и ще се вижда като алена звезда.

Така в небето ще успеем да видим цели два червени обекта - Марс и Луната.

През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от нормално.

 затъмнение луна Unsplash

Предстоящото лунно затъмнение сигурно ще бъде зашеметяваща панорама, само че сходни феномени постоянно повдигат въпроси и терзания за въздействието на Луната върху хората.

Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са доста. В исляма да вземем за пример денонощието стартира с нейния изгрев. За доста култури тя е източник на магическа мощ. В древногръцката митология с Луната е обвързвана Хеката, почитана като богиня на подземния свят.

За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че би трябвало да бъде призовавана при правенето и развалянето на вълшебства, само че и за облекчение на родилните страдания. В Америка пък ацтеките считали, че луната е господ от мъжки пол – Тексистекатъл.

 луна Thinkstock

За европейците през средновековието Луната била източник на боязън, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони.

В Библията хора, умствено или телесно заболели, за които се вярвало, че се мъчат най-вече при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През 2012 година използването на думата „ лунатик” бе неразрешена за приложимост като обидна в Съединени американски щати.

Доколко обаче луната въздейства върху човешката душeвност и държание е прекомерно противоречиво. Няма безапелационни научни доказателства за сходни резултати. Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава приблизително с 5 минути по-малко. Тази смяна не наподобява задоволително забележителна, с цел да докара до изтощеност или някакви други последици.

 инстаграм хороскоп
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР