Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни

...
Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни
Коментари Харесай

Прекалената консумация на алкохол на младини може да причини ДНК изменения

Запоите с алкохол в юношески години могат да нанесат дълготрайни увреждания на мозъка, както и да доведат до алкохолизъм в по-напреднала възраст, демонстрират резултатите от ново проучване. Причината е следната - спиртните питиета, пити на млади години, може да докара до трайни промени на ДНК, написа Daily Mail.

Измененията на ДНК и уврежданията на мозъка могат да изложат младежите на риск от тревожни разстройства и алкохолизъм, настояват учените. Алкохолът трансформира гените в мозъчните кафези, което поставя завършек на основаването на връзки сред клетките. В резултат на това се стига до промени в държанието.

Проф. Субдаш Панди от колежа по медицина в Илинойския университет изяснява, че младежките запои повреждат естественото развиване на мозъка: " Нашето проучване потвърди механизма по какъв начин гуляйджийското пиянство през юношеството може да докара до трайни промени, които се показват в тревога и алкохолизъм при възрастните. Мозъкът не се развива както би трябвало, вследствие на което се получават трайни поведенчески промени. ".

По време на проучването проф. Панди и екипът му направили лабораторни плъхове на възраст от 28 дни, с цел да ревизират по какъв начин влияе на мозъка им алкохола. Схемата била 2 дни с алкохол, три дни без, а опитът продължавал 13 дни. Плъховете, на които бил даван алкохол, трансформирали държанието си и промените продължавали дълго, след прекратяването на подаването на алкохол.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР