Започват Великденските пости. Те са вторият най-дълъг пост след Коледния

...
Започват Великденските пости. Те са вторият най-дълъг пост след Коледния
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Разнообразно меню и по време на Великия пост

Започват Великденските пости. Те са вторият най-дълъг пост след Коледния в нашия християнски календар. При Великия пост не се изключват внезапно всички скотски и белтъчни храни, с цел да не е стрес за организма ни.

Постът оказва добър резултат при хора с високо кръвно, наднормено тегло, подагра и диабет, сподели в изявление за БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова във връзка Великия пост, който тази година стартира от 7 март.

„ Първата седмица от 40-дневния християнски пост изключваме на първо време месото. След това оставяме рибата, яйцата, млякото, млечните артикули. Те се изключват най-сетне, тъй като са по-леки и тъй като са задоволително пълноценни да доставят организма в допълнение с есенциалните жизненоважни хранителни субстанции, които по-късно ще бъдат също дефицитни за дълъг интервал от време “, обясни проф. Байкова.

Специалистът по здравословно хранене изясни дали можем да заместим животинските и белтъчни храни с други.

„ Да, можем. Не би било риск за здравето ни, в случай че сме осведомени задоволително, по тази причина е вашата поддръжка на будители и нашата поддръжка на специалисти.

При предприемане на дълъг пост – повече от три седмици, осведоменият човек би трябвало да знае, че е належащо да обезпечи едно задоволително огромно многообразие на растителни други възможности на животинските белтъчни храни, източници точно на някои есенциални хранителни субстанции, които са дефицитни в растителния свят.

Да кажем, че млякото и млечните артикули, са източници на биоусвояем калций за костната система, за съзъбието ни и за всички ензимни структури, което е доста значимо.

По тази причина положителни други възможности от растителния свят на източник на относително добре усвояем калций с високо наличие, са семената - сусамово, ленено; всички пълнозърнести зърнени храни включително брашно, самун и всички производни на пълнозърнестата пшеница, жито, ечемик, ръж, овес. Оттам нататък ядки и семена.

ВИЖТЕ СЪЩО:


Цялото многообразие на растителните пълноценни източници на калций са точно тези. На второ място млякото и млечните артикули са източници на Витамин В2. Ако той е липсващ или не консумираме регулярно мляко и млечни артикули, сигурно може да чакаме хелоза. Това са едни рагади по ъглите на устните ни. В случая още веднъж витамини от група В се съдържат в добра наличност в пълнозърнестите зърнени храни, т.е. направени напълно от зърно артикули, включително е пълнозърнестата паста, макаронени произведения, спагети. Бобовите храни, ядкови плодове също са богати на Витамин В2 ”, сподели проф. Байкова.

Тя изясни, че месото, рибата и жълтъкът на яйцето, са богати на желязо.

„ В случая биоусвояемото желязо от тези три скотски белтъчни храни ще бъде дефицитно и би трябвало още веднъж да разчитаме на упоменатите към този момент растителни типове храни.

Биоусвояемото желязо се съдържа и в зеленолистните зеленчуци, само че то е от 5 до 7% усвояемо. Намира се в съединяване с разнообразни други химически вещества под форма на фитати, оксалати и не се усвоява. Усвоява се единствено към 17% от него, в случай че му се добави по време на хранителния импорт и Витамин С. 17% обща биоусвоямост няма да е задоволително за кръвотворенето и за имунната отбрана “, сподели още диетологът.

Според нея е доста значимо да съблюдаваме разнообразието на растителните храни по време на дългия пост в комбиниране с гарнитури от зеленчуци и плодове, богати на Витамин С.

„ Иначе хората с високо кръвно налягане, хората с високи стойности на холестерол, на триглицеридите, на липидните индикатори, на хората със затлъстяване, диабетиците, пациентите с подагра – ще имат добър здравословен резултат от постите, подобряващ главното им метаболитно положение.

Ето за какво е значимо, в случай че бъдем посъветвани от персоналния си доктор, който ни познава положението, в случай че не сме боледували скоро от изтощителни, било то заразни заболявания или оперативни интервенции, можем да си позволим един по-дълъг пост, какъвто е актуалният “, уточни още проф. Байкова.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Професорът прикани да съблюдаваме традициите и рекомендациите на християнската културна институция.

„ Именно на Благовещение всички да консумираме риба, която пък е животинска храна и е източник на всички тези дефицитни хранителни субстанции, които ще ни липсват.

Важно е да бъдем осведомени, че за към три седмици здравият човек има депа на всички жизненоважни хранителни субстанции включително желязо, витамини, минерали, пълноценни белтъци и белтъчните структури аминокиселини и няма да има голям риск за здравето. Ако обаче на Благовец по някакви наши съображения, не консумираме риба, сигурно доста ще изтощим метаболитните си ресурси. Може да възникне риск най-много за имунната отбрана на организма, а в този интервал, когато и температурните амплитуди са изключително високи, когато към момента COVID-пандемията върлува по нашите и по всички географски ширини, е рисково да предприемем и да не съблюдаваме рекомендациите на медицинските експерти в тази ситуация и на вас публицистите – будители.

Нашата задача е единствено да повишим информираността на аудиторията, а всеки човек, който е с висока здравна просвета, ще предприеме подобен по дълготрайност пост, какъвто е сполучлив, съответен за неговия здравен статус към съответния интервал “, съобщи още проф. Донка Байкова.

Диетологът разяснява и рисковете да натрупаме килограми по време на постите. По думите ѝ, в случай че се храним едностранчиво нямаме време да си структурираме, композираме и приготвим едно разнообразно, друго ден за ден веганско меню, сигурно ще имаме някакви опасности.

„ Например доста постоянно прибягваме към самун и някакво мазило, било то слънчогледово олио със сол, червен пипер или пък със зехтин. Това е доста едностранчиво, доста богато на въглехидрати меню ", сподели проф. Байкова. Тя даде образец с потреблението на самун и лютеница и уточни, че бихме стигнали до нежелателен краен резултат.

Тя обърна внимание, че веганският модел на хранене, а в тази ситуация постът, не е диета за намаляване и не трябва да се приема за такава.

Тя разяснява и потреблението на по този начин наречените по-здравословни храни и даде образец с ядките.

100 грама ядки са 650 до 690 калории в диапазон. Затова ние експертите по здравословно и диетично хранене предлагаме 30 грама ядки дневно. Това са ядките на два-три ореха, на пет-шест бадема или лешници. Много са богати на калории, на мазнини. Разбира се и на скъпи хранителни субстанции.

Семената - слънчогледово, тиквено, също са 600 калории. От тях се приготовляват растителните мазнини при екстрахиране на съответното семе. Ето за какво те също участват в лимитирани количества. Важно е да има многообразие, не ограниченост на менюто. Можем да удвоим безпроблемно и дори е желателно зеленчуците и плодовете. Те са с богато водно наличие, само че няма да ни засищат.

Ето за какво от останалите съсредоточени въглехидратни храни, а точно картофи, зърнени, бобови, включваме ги всекидневно. За да имаме и добра аминокиселинна балансова конструкция, би трябвало да знаем, че положително комбиниране в един хранителен банкет на два растителни белтъчни източника, са бобова храна в комбиниране на зърнена храна. Например фасул и самун, леща и ориз, за какво не нахут и киноа или просо “, разяснява проф. Донка Байкова. Тя изясни още, че просото е българският аналог на киноата.

„ Хубаво е в този интервал да консумираме расли по нашите земи сезонни зеленчуци. В случая кореноплодни: моркови, зеле, алабаш, гулия. Целогодишно имаме бяло кочанесто зеле, праз лук. Билковите отвари да участват всекидневно. Те са доста богати на антиоксиданти и бихме постигнали един в действителност детоксикиращ за организма и метаболизма ни мечтан резултат “, бяха последните препоръки на диетолога.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР