"Започва работата по премахване на срутището край Елисейна, което затвори

...
"Започва работата по премахване на срутището край Елисейна, което затвори
Коментари Харесай

Премахват срутените скали, блокирали пътя край Искърското дефиле

"Започва работата по унищожаване на срутището край Елисейна, което затвори път II-16 през Искърското дефиле, а по-късно и подсилване на скатовете ", заяви ръководителят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура " Георги Терзийски, който ревизира на място, дружно с регионалния шеф на Враца Малина Николова, работата на спешните екипи.
Повече от 4000 тона скална маса се срути късно нощес върху пътя като прекъсна придвижването по него. Тази заран щаб от геолози и алпинисти са направили оглед на място, а осем профилирани машини са почнали премахването на по-малките скални парчета.



Терзийски уточни, че не може да се ангажира със периоди, в които ще бъдат отстранени падналите големи скални маси и ще бъде възобновено придвижването. Той акцентира, че ще се работи деликатно, с цел да се опази животът както на работещите, по този начин и на пътуващите.
Председателят на АПИ напомни, че второстепенният път през Искърското дефиле е главен за трафика, до момента в който се прави рехабилитацията на основен път Е-79 от Ботевград до Враца.
Георги Терзийски добави, че евентуално ще отнеме няколко дни обрушването на скалите и премахването на огромните скални парчета. Според геолозите, в съседство със срутището има скали, които могат да паднат всеки миг и също би трябвало да бъдат отстранени. Експертите са безапелационни, че сриването се дължи на атмосферните условия и не би могло да бъде планувано.
Металните мрежи, които са сложени върху ската, могат единствено да забавят, само че не и да задържат големите скални маси от хиляди тонове, които са паднали от ската, съгласно тях. Съоръженията са имали роля и скалите да не доближат до железопътната линия.
"Очаква се спешните работи да продължат няколко дни, в случай че няма нови превалявания, които да затруднят ликвидирането на срутището. След като бъдат обрушени скатовете ще бъдат сложени и нови железни мрежи ", сподели още ръководителят на АПИ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР