Започнахме разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност,

...
Започнахме разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност,
Коментари Харесай

Асен Василев: Договаряме с Гърция изграждане на нова ядрена мощност

Започнахме диалози с Гърция за създаване на нова нуклеарна мощ, която да бъде употребена от Гърция по дълготраен 20-годишен контракт, сподели през днешния ден пред "Нова телевизия " вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той не отговори на въпрос къде ще се намира тя, само че посочи, че ще се работи бързо, в случай, че има покупател на електрическа енергия, което отстранява бизнес риска.

Информацията се появява няколко седмици, откакто в ръководещата коалиция се появиха несъгласия по това нужна ли е АЕЦ "Белене " или не. Премиерът Кирил Петков на няколко пъти загатна, че планът не е стопански преференциален, до момента в който от Българска социалистическа партия настояха да се изчака записания в съдружното съглашение разбор на плана.
Василев сподели още, че България, която в този момент е акционер в терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполос, ще стане акционер и в пристанището и по този начин ще получи изход на Егейско море.
Имаме проекти и подготовка, с цел да не се стигне до енергийна рецесия, разяснява Василев, съгласно който още преди две седмици държавното управление е знаело, че война в Украйна ще има. "Българското държавно управление се готви извънредно интензивно за тази война и с различни източници на сила, и с цялостен обзор на запаса, и с всички други ограничения, които би трябвало да се вземат във военно отношение ", посочи вицепремиерът.

Той не чака реакция от Русия особено към България, като тя ще е по-скоро общо съм Европейски Съюз. "В кратковременен проект най-вече може да навреди прекъсването на газовите доставки. По това работихме. Гърция към този момент ни продаде спомагателният газ, който тя не употребява. Имаме сделка с тях да оказваме помощ с електрическа енергия, в случай че има потребност ", сподели още министърът на финансите.

В коментар на глобите против Русия той акцентира, че най-сериозната глоба не е възможното изваждане на страната от системата на междубанкови разплащания SWIFT, а блокирането на активите на централната банка на Русия. "Путин си мислеше, че има 800 милиарда $ при положение на наказания, само че те ще са под запор и няма да може да поддържа рублата и да заплаща вноса. Ефектите в стопанската система ще са същите като в България през 1996 година ", посочи финансистът.

Той уточни, че прекъсването на разплащанията със SWIFT системата не заплашват газовите доставки (появиха се изказвания, че България няма да може да предплаща за тях на "Газпром " и няма да получава газ). "Оставени са банки, през които могат да вървят преводи. Освен това има и гаранции, че заплащанията за газ и нефт ще минават.

Василев е на мнение, че на този стадий не е нужна актуализация на бюджета, поради войната в Украйна. В бюджета има задоволително буфери, с цел да се посрещнат потребностите по мобилизацията на армията и всички бежанци, които чакаме от Украйна ", сподели Василев. Той добави, че се планува пакет ограничения, които да оказват помощ на бежанците от Украйна да стартират живота си тук. Сред тях бил механизъм за разпределяне на заеми за покупката на парцел и започване на бизнес.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР