Започнахме да сваляме скелето около кулата на парижката катедрала Нотр

...
Започнахме да сваляме скелето около кулата на парижката катедрала Нотр
Коментари Харесай

Франция започва демонтаж на скелето на Нотр Дам

Започнахме да смъкваме скелето към кулата на парижката катедрала Нотр Дам, заяви органът, претрупан с възобновяване на постройката след опустошителния пожар през 2019 година, съобщи Агенция Франс Прес.


По думите му шпилът би трябвало да бъде изцяло забележим до откриването на Летните олимпийски игри във френската столица на 26 юли.

" Демонтажът на скелето стартира и ще продължи през идващите месеци ", съобщи пред органът за реституция Etablissement Public.

Височината на скелето доближаваше 100 метра, тежеше 600 тона и съдържаше 70 000 железни елементи.

Шпилът е бил затрупан с олово - материал, който провокира доста диспути поради евентуалната си токсичност.

През декември катедралата си върна огромния кръст и се снабди с нов златен петел на мястото на остарелия, който беше погубен при пожара на 15 април 2019 година

Първоначално президентът Еманюел Макрон даде обещание, че постройката, включена в листата на ЮНЕСКО, ще бъде изцяло възобновена до откриването на Игрите, само че след това датата беше изместена за декември тази година, откакто реставрационните работи срещнаха спънки.

Властите към момента не са открили повода за пожара, макар че считат, че той е зародил инцидентно.

Очаква се след повторното отваряне на катедралата годишният брой на посетителите да нарасне до 14 милиона души. Преди бедствието той е бил 12 милиона. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР