Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание.

...
Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание.
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Йордан Цонев и Кристиан Вигенин отново в битка за председател на НС

Започна третият ден от първото съвещание на 48-о Народно заседание. И следващият опит да си изберат ръководител.

В началото на съвещанието депутатите съумяха да одобряват процедурните правила по избора на началник.

Веднага по-късно Хамид Хамид разгласи, че Движение за права и свободи още веднъж предлага кандидатура на Йордан Цонев за ръководител на Народно събрание, а Българска социалистическа партия издигна Кристиан Вигенин за следващ път. ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " оповестиха, че няма да вършат номинации.

" Възраждане " издигна Цвета Рангелова.



" Първият ден хората споделиха, че ще ни гонят със сопи, в този момент към този момент провокираме единствено насмешки . Парламентът е на път да се обезсмисли ", съобщи от парламентарната естрада Кристиан Вигенин. " Ние сме на път да убием Народното събрание, само че обезсмисляме и себе си по този метод. Утре хората ще кажат - за какво са ни тези партии. Хората към този момент ни ненавиждат?, добави претендентът. Той предложи двете съществени политически сили да имат непрекъснати зам.-председатели на Народно събрание , които постоянно да са на трибуната. Останалите парламентарни групи пък да излъчат останалите заместници, които да се въртят на ротационен принцип. Вигенин беше безапелационен, че това ще бъде последното гласоподаване, в което ще взе участие и няма да допусне кандидатурата му да бъде обвързвана с каквито и да било политически сделки и задължения.

" Нямам терзания от къде би могла да пристигна поддръжката за мен. Съветвам и господин Вигенин същото, единствено ще му припомня, че беше министър на външните работи с мандата на Движение за права и свободи ", разгласи от своя страна другият номиниран Йордан Цонев .

В предходните дни ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " отдръпнаха кандидатурите си, а Вежди Рашидов самичък си направи отказ по отношение на концепциите най-възрастният народен представител да остане ръководител непрестанно .

Така през вчерашния ден до балотаж стигнаха двама номинирани - Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия . Нито един от двамата претенденти обаче не събра нужното болшинство, заради което Народното събрание излезе в следващата дълга отмора със съвет, че деня е по-мъдър от нощта.

При балотажа за Цонев гласоподаваха 102 „ за ”, „ срещу ” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласоподаваха „ за ”, „ срещу ” бяха 11, 141 се въздържаха.
Така за втори следващ ден депутатите си потеглиха без да са се конституирали.

Докато Народното събрание няма определен ръководител, президентът не може да свика съвещания с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за държавно управление .

Освен това към момента няма и диалози в обявената от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на посредници с партиите.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР