Започна извънредното заседание на Общото събрание на ООН, посветено на

...
Започна извънредното заседание на Общото събрание на ООН, посветено на
Коментари Харесай

В Общото събрание на ООН започнаха дебатите по резолюцията за Ерусалим

Започна изключителното съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, отдадено на Ерусалим, съобщи АП.

В началото му непрекъснатият представител на Йемен в международната организация Халед Хусеин Мохамед Алеймани внесе план за резолюция, в която решението на Съединени американски щати да признае града за столица на Израел е несъмнено като невалидно и в която се приканва всички обичащи мира страни да гласоподават в нейна поддръжка. Алеймани дефинира хода на американския президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила като крещящо нарушаване на правата на палестинския народ и на арабските страни и на всички мюсюлмани и християни по света. Той приказва от името на арабската група в Организация на обединените нации и бе първият оратор на изключителното съвещание на Общото заседание.

Според Алеймани американското решение се възприема като рисково нарушение на интернационалното право, застрашаващо мира по света, подкопаващо всеки късмет за мир в Близкия изток и служещо единствено на поддръжниците на насилието и на екстремизма.
Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли повтори заканите си против страните, които ще гласоподават в поддръжка на резолюцията, съобщи Агенция Франс Прес.

"Съединените щати ще си спомнят за този ден, в който те бяха приковани на позорния дирек пред Общото заседание единствено поради обстоятелството, че упражняват правото си на суверенна страна. Ние ще си спомним за това, когато ни приканват още един път да внесем най-голямата вноска в Организация на обединените нации ", сподели Хейли. Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Дани Данон пък съобщи "ние в никакъв случай няма да бъдем изгонени от Ерусалим ", съобщи Агенция Франс Прес.

Рияд ал Малки, непрекъснатият представител на палестинците, акцентира, че резолюцията не е демонстрация на злост към Съединени американски щати, а реакция на експанзията на решението на Тръмп, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА. Постоянният представител на Турция в Организация на обединените нации (и министър на външните работи) Мевлют Чавушоглу сподели, че страните членки на международната организация не са изплашени от заканите на Тръмп да спре американската финансова помощ за тези от тях, които поддържат резолюцията. Съединените щати бъркат, "като мислят, че думите и достолепието на страните членки са за обмен. Може да сте мощни, само че това не ви прави прави ", акцентира Чавушоглу, представен от ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР