„Заплатите в образованието се вдигат, вече се говори за средна

...
„Заплатите в образованието се вдигат, вече се говори за средна
Коментари Харесай

Д-р Тотев: Трудно е да направим лъвски скок в заплатите за два месеца

„ Заплатите в образованието се подвигат, към този момент се приказва за междинна заплата над 2000 лева Не е редно заплатите в опазването на здравето да изостават ". Това съобщи пред Радио Шумен Радостин Павлов - секретар на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето в региона.

Той акцентира, че всички мощно се надяват от 1 август въз основата на КТД в опазването на здравето да влязат в действие новите нараснали съществени работни заплати - 2000 за доктор без компетентност,, 1500 за здравна сестра и 900 за санитар.

По думите му, не престават договарянията за КТД в бранш „ Здравеопазване “, като и сега тук-там, като детски ясли да вземем за пример главните заплатите са релативно по-високи – 1100 – 1200 до 1300 лева за сестри.

Предвиденото е във всички лечебни заведения по член 5 от ЗЛЗ – психиатрични лечебни заведения, незабавни структури, детско и учебно опазване на здравето, те да бъдат 1450, а в лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване – 1500 лева, надлежно 2000 лева и над за лекари и над това – за лекарите без компетентност. В държавната болница МБАЛ-Шумен обаче главната заплата на сестрите е 900 лева

Според Василев буди терзание това, че се упорства новите размери да се отнасят за брутната, а не за главната заплата.

„ По-добрите заплати ще обезпечат повече успокоение в системата, което е стъпка и към по-добро качество и грижи за пациентите “, разяснява специалистът от КНСБ - Шумен.

„ По-трудна е обстановката с общинските лечебни заведения, където се желае сериозен, съвсем двоен скок в заплатите и има съществени терзания дали тези търговски сдружения ще съумеят. На сестрите давахме 800 - 850 лева, в този момент би трябвало да отидем внезапно на 1500, също по този начин на лекарите от 1000 - на 2000 лева Как да създадем този лъвски скок за два месеца “, сподели доктор Неделчо Тотев - ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения.

По думите му упованията са страната да отпусне целево финансиране, което да подкрепи дребните лечебни заведения да бъдат съответни и да изпълнят условията съгласно подписания КТД в опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР