Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от

...
Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от
Коментари Харесай

Прогноза: Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г.


Заплатите у нас ще порастват над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 година Очакваният растеж е 9%, до момента в който средногодишната инфлация ще се откри на равнища от 4%. Това планува световният водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си отчет за България. Така въпреки растежът на възнагражденията да се забавя спрямо предстоящите 13,5% за 2023 година, те ще изпреварват безапелационно нарастването на цените.   

Въпреки това анализаторите на Allianz Trade чакат по-малък растеж на потребителските разноски – едвам 2% за 2024 година по отношение на 5,5% и 3,7% надлежно през 2023 и 2022 година, когато те бяха основен фактор за развиването на българската стопанска система. Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна поради по-малкото нарастване на заплатите и от друга поради възходящите лихви и по-неблагоприятните условия за заеми. 

Като главен мотор за стопански напредък у нас през 2024 година от Allianz Trade показват обществените разноски. При тях се чака растеж от близо 4% след стесняване с към 1% през предходната година. Инвестиционната интензивност също ще се възвърне през идващите две години, движена от обществени вложения, в това число планове, финансирани от Nеxt Generation EU. Така плануваният растеж на вложенията за тази година е 4,2% при нулев напредък за 2023 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР