Заплатите на учителите да се увеличат с 14,5% през 2022

...
Заплатите на учителите да се увеличат с 14,5% през 2022
Коментари Харесай

Учителските заплати отново се вдигат

Заплатите на учителите да се усилят с 14,5% през 2022 година. Това предлага Министерството на образованието и науката на Министерството на финансите при съставянето на държавния бюджет за идната година.

Това заяви пред bTV Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България, който е и шеф на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов " в София.

В проектобюджета за 2022 година за обучение са планувани 834 млн. лв. повече по отношение на средствата за 2021 година 380 млн. лева от тях са предопределени за нарастване на заплатите със приблизително 14,5%, а с 11,5% ще се вдигнат стълбовете на единните разходни стандарти. С още 80 млн. лв. се усилват средствата за прехрана на учебните заведения, показва Стаматов. Общите разноски за обучение доближават 3,8% от Брутният вътрешен продукт през идната година.



Заплатите на учителите нарастват с двуцифрени темпове през последните няколко години. В момента. Старшите учители вземат най-малко по 1300 лв., а основните – 1350 лв.. Директорите на детски градини и учебни заведения получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.. Ако плануваното нарастване стане факт, междинната учителска заплата ще се увеличи с близо 200 лв..

Отделно педагозите получават парични добавки за прослужено време, както и. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране.
Нови учебни заведения и детски градини

В новия бюджет са заложени 120 млн. лв., с цел да бъдат издигнати нови учебни заведения и детски градини. 4-годишните деца ще бъдат обхванати от просветителната система, а неприетите в детска градина ще получат обезщетения. 92 млн. лв. ще бъдат ориентирани към Национални стратегии за образованието, а 4,5 млн. лв. ще бъдат дадени за стипендии за предпазени специалности.

С 30% повече пари са планувани за безвъзмездни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас.

8 млн. лв. ще бъдат дадени на частните учебни заведения и детски градини, а 40 млн. лв. са предопределени за възобновяване на учебните рейсове.

Синдикати и работодатели са одобрили предлагането на МОН за бюджет на просветителната система за 2022 година

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:


Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР