Запасите от природен газ на Нидерландия ще бъдат напълно изчерпани

...
Запасите от природен газ на Нидерландия ще бъдат напълно изчерпани
Коментари Харесай

Богата на газ европейска страна предупреди, че запасите в находищата й привършват до 9 години

Запасите от природен газ на Нидерландия ще бъдат изцяло изчерпани за по-малко от девет години, в случай че добивът продължи на сегашните равнища. Това предизвестие насочи Централното статистическо бюро на страната.

По негови данни, през 2022 година Нидерландия е добила общо 16,1 милиарда кубически метра газ от разнообразни залежи. А общите проучени ресурси от газ все още се правят оценка на 142 милиарда кубически метра, написа ТАСС.
 Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа
Най-голямото газово находище в Европа остава в историята

Заради систематични трусове

Става въпрос за " не огромни находища на сушата и в Северно море ", прецизират от статистическата работа. Тази цифра не включва находището " Гронинген ", което е най-голямото в Холандия. Там се добива газ от 1963 година, като в пика през 2013 година оттова са добити повече от 50 милиарда кубически метра газ - обаче държавното управление на страната реши изцяло да спре потреблението му във връзка със трусове, породени от добива на газ.

Така през предходната година от " Гронинген " са добити едвам малко над 2 милиарда куб. м газ. (За съпоставяне, у нас годишно се използват към 4 милиарда куб. м газ.) През 2023 година добивът на газ от него ще бъде спрян, а през 2024 година находището, което до неотдавна беше най-голямото в Европа, би трябвало да бъде изцяло затворено.

" Газпром " разгласи за какъв брой години напред има ресурси от газ

Според шефа на съветския газов колос, петролът ще привърши не след дълго

Повреди поради трусове са получили минимум 127 000 от 327 000 домове в района на находището, по данни на института в Гронинген, който се занимава с оценка на вредите от добива на енергийни запаси.

Правителството на Нидерландия към този момент утвърди проект за компенсиране на локалните поданици в региона на Гронинген, наранени от трусове в резултат на човешка активност. Общата сума на обезщетенията възлиза на колосалните 22 милиарда евро , които ще бъдат изплатени в границите на идващите 30 години.
 Нидерландия изпадна в криза
Една от най-богатите европейски страни изпадна в криза

Това е петата по величина стопанска система в Еврозоната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР