Запален читател на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла етажерка

...
Запален читател на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла етажерка
Коментари Харесай

По стъпките на Грета Тунберг: Млади екоактивисти се борят за своето бъдеще

Запален четец на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла полица с истории за борби сред измислени супергерои. Сега обаче той има образец за подражателство от действителния живот, който го е въодушевил да се причисли към борбата за бъдещето на планетата.

Кауи от време на време не можел да заспи от боязън, че повишението на нивото на моретата ще унищожи родния му Бруклин, само че попаднал на вест за Грета Тунберг - шведска тийнейджърка, която в петък не върви на учебно заведение, с цел да стачкува против бездействието на държавното управление към климатичните промени.

Чувствайки се към този момент не толкоз беззащитен, Кауи убедил майка си да му помогне да провежда при започване на декември подобен митинг пред кметството на Ню Йорк. Оттогава 26 пъти е бил там на бдение, въплъщение на настойчивостта, трансформирала Тунберг в лицето на младежкото протестно придвижване по света.

" Тя ме въодушеви да заема позиция, а освен да си седнал съм в стаята, да хапвам сладолед и да се усещам угрижен ", сподели Кауи за Тунберг, която бе номинирана за Нобелова премия за мир, откакто стартира да стачкува пред шведския парламент през август предходната година.

Днес към този момент стотици хиляди възпитаници и студенти постоянно се причисляват към доста по-големите " Петъци за бъдещето " допълнително от 120 страни. Ройтерс се срещна с трима млади деятели с доста друг генезис, обединени от острата угриженост за климатичните промени, замърсяването с пластмаса и бързото изгубване на биологични типове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР