Западните страни работят по планове да ударят износа на диаманти

...
Западните страни работят по планове да ударят износа на диаманти
Коментари Харесай

Кървавите диаманти на Путин: Страните от ЕС настояват за санкции до май

Западните страни работят по проекти да ударят износа на диаманти от Русия със наказания и се надяват да сключат договорка най-скоро през май, съгласно публични лица от европейски страни, участващи в договарянията, написа " Политико ".

Европейският съюз неведнъж е обсъждал възбраната на вноса на съветски диаманти през миналата година - само че отсрочен заради опасения, че това единствено ще отклони търговията от белгийския град Антверпен, международен център за диаманти, без в действителност да навреди на военните финанси на Владимир Путин.

Месеци наред белгийците лобираха пред Европейската комисия и Г-7 за опция на възбраната : интернационална система за следене на диаманти. Това евентуално би спряло глобените съветски камъни да се търгуват другаде по света, адресирайки опасенията на Белгия и проправяйки пътя за интернационална възбрана на продажбите.

Предложението докара до ангажимент от водачите на Г-7 на 24 февруари да " работят групово върху по-нататъшни ограничения за съветските диаманти, в това число необработените и полирани ". Няма съответни оферти от Г-7 по отношение на времето за предприемане на идващите стъпки. Но срещата на върха на водачите на Г-7 в Япония през май се преглежда като евентуално добра цел за реализиране на договорка.

Говорител на задачата на Съединени американски щати в Европейски Съюз сподели, че американците ще работят " през идващите месеци с сътрудниците от Г-7, с цел да подхващат съответни стъпки ". Говорителят добави, че " промишлеността към този момент създава и ползва редица подходи и стратегии, които ще разрешат спазването на вероятно ограничаване ".

Вносът на съветски диаманти е намалял от началото на войната - като се изключи краткотрайния скок, който наподобява е обвързван с Деня на Свети Валентин. Миналия месец Белгия е внесла съветски диаманти на стойност 61 милиона евро. Преди войната съветските диаманти възлизаха на към 25 % от диамантите, идващи в Антверпен.

За упорити поддръжници на Украйна като Полша, рестриктивните мерки не могат да дойдат задоволително скоро. Запитан дали Полша би била удовлетворена от глобите, признати на равнище Г-7 през май, посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садош сподели " безусловно ".

" Разбира се, че желаеме повече и желаеме по-бързо , само че - постоянно - третият детайл е единството ", сподели Садош, добавяйки, че поддържането на единодушие за това по какъв начин да се работи по отношение на Русия измежду 27-те страни-членки на Европейски Съюз е жизненоважно. " Това е полезността, това е силата. "

Времето за деяние също зависи от това какъв брой амбициозна ще бъде новата система.

Основната цел е да се спре заобикалянето на глобите , да вземем за пример посредством импорт на съветски диаманти, които първо са били обработени и преетикетирани другаде по света. Представител на Европейски Съюз сподели, че това ще бъде дейно единствено с " съгласуван метод на Г-7 ".

Белгийският диамантен бранш е склонен. " С следен достъп до 70 % от пазара, Г-7 има силата да сътвори изцяло проследима и устойчива система , която има действително влияние върху пазара ", сподели Том Нейс, представител на Световния център за диаманти в Антверпен, добавяйки, че Антверпен диамантената промишленост поддържа напъните.

Нейс добави, че присъединяване на Индия ще бъде основно в налагането на устойчива система, като упрекна Индия, че продава съветски диаманти като индийски диаманти на американския пазар . В изказване на Г-7 се споделя, че групата ще работи " от близко, с цел да ангажира основни сътрудници " по диамантените ограничения.
 Санкциите не стопират търговията с съветски диаманти
Санкциите не стопират търговията с съветски диаманти

Индия е главен пазар

Потенциална последваща стъпка е да се приложи система за следене на всички диаманти - освен артикули от Русия - които влизат в G-7 и даже на други пазари. Но това евентуално ще бъде по-нисък приоритет, защото бързото напредване против износа на Москва е по-спешната задача, твърди различен европейски чиновник. " Никой не желае да остави това да се проточи още една година. "

След като има съглашение сред Г-7, Европейски Съюз ще последва Съединени американски щати в възбраната на вноса на съветски диаманти , сподели служителят.

За белгийците дейностите на Г-7 биха били огромна победа .

От генерации Антверпен е служил като главен център за диаманти, идващи в Европа . От началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна преди година, диамантената промишленост в града предизвестява, че възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски диаманти ще бъде стопански удар за Белгия и просто ще отклони търговията към Индия и Обединените арабски емирства.

Необработените съветски диаманти съставляват към 30 % от международната търговия с диаманти.

С интернационален проект за следене, комбиниран със възбрана за импорт, белгийците могат да запазят личната си диамантена промишленост жива, като в същото време се нареждат като международни водачи в транспарантната и етична търговия.

" Много съм удовлетворен, че Г-7 подкрепя този въпрос ", разяснява белгийският министър председател Александър Де Кроо в изказване за " Политико ".

" Подходът за следене е верният: той ще увеличи доверието на потребителите в бранша, като подсигурява, че конфликтните диаманти към този момент няма да се оферират в нашите магазини. Белгия и нейната диамантена промишленост ще внесат нужния опит на масата, с цел да създадат възбраната да се случи допустимо най-скоро. "

Но критиците, в това число в личното му държавно управление, настояват, че актуалният метод е прекомерно муден. В рамките на седемпартийната коалиция на Де Кроо зелените и социалистите упорстваха да работи по-бързо.

Белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт, която е от град Антверпен, сподели, че съдействието на Г-7 във връзка с проследимостта е позитивно, само че акцентира, че доста ще зависи от използването. Дискусията на Г-7 " не е причина за отсрочване на включването на диамантите в европейските наказания ", сподели тя.
 NYT: Кървавите диаманти на Русия
NYT: Кървавите диаманти на Русия

Китай и Беларус блокират решението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР